ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

Učenici sudjeluju u radionici programiranja na FER-u     

 
Program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT. Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Obavijesti

Radionice u sklopu "Kokovog...

U suradnji udruge Programerko, FER-ovog programa ŠUZA i producentske kuće Kinorama osmišljen je i kroz veljaču proveden serijal radionica pod nazivom "Kokov tajni klub detektiva". Za članove kluba organizirane su radionice kriptografije, robotike i programiranja. Na radionicama je sudjelovalo više od 120 djece s područja Zagrebačke županije, a održane su na FER-u i u prostorijama udruge Programerko. 

Što je kriptografija, koje su najpoznatije metode šifriranja i kako je Julije Cezar prenosio tajne poruke svojim vojnicima djeci je ispričala Franka Miriam Brückler, profesorica Prirodoslovno matematičkog fakulteta koja svoje slobodno vrijeme često posvećuje radu s djecom i popularizaciji znanosti. Na radionicama programiranja djeca su imala priliku upoznati Scratch - programski jezik razvijen na MIT-u namijenjen djeci osnovnoškolske dobi. Radionice je osmislila i vodila Nika Tilić, bivša studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Kako od LEGO kockica sastaviti robota i navesti ga da napravi svoje prve korake djeci su pokazali FER-ovci Tomislav Jagušt, Marko Lohert i Vilim Roller.

Više informacija i nekoliko fotografija s radionica na FER-u pogledajte u nastavku obavijesti...

Autor: Tomislav Jagušt
Noć muzeja na FER-u

FER je ove godine po drugi puta sudjelovao u organizaciji Noći muzeja, 27.1.2017.

Na interaktivnoj izložbi posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati stara mehanička i elektronička računala, te stare računale igre. Kroz izloške su se predstavili Retro.hr i muzej informatike PEEK&POKE, Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona (Igor Brkić), Tomislav Jagušt, te Klub studenata elektrotehnike - KSET.

Više fotografija s Noći muzeja moguće je pogledati u galeriji.

Autor: Ana Sović
Posjet osmaša Osnovne škole Milana...

U četvrtak, 16.2.2017. FER su posjetili osmaši, polaznici nastave informatike Osnovne škole Milana Langa iz Bregane.

Nakon obilaska Laboratorija za visoki napon (prof. dr. sc. Viktor Milardić, dr. sc. Boško Milešević) i Zavoda za telekomunikacije (dr. sc. Mirko Sužnjević), za učenike su organizirane dvije radionice: sastavljanje i programiranje Lego Mindstorms EV3 robota (doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, Mirna Baksa) i Kako radi internet (Tomislav Jagušt, dipl. ing.).

Više fotografija s posjeta moguće je naći u galeriji.

Autor: Ana Sović
Posjet maturanata Tehničke škole...

14.2.2017. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetili su maturanti Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba.

Srednjoškolce je uvodno pozdravio prodekan za nastavu FER-a, prof. dr. sc. Marko Delimar. Kako iz Ruđera doći na FER, predstavio je bivši Ruđerovac, doc. dr. sc. Marko Čupić. Više o ulozi knjižnice u nastavnom procesu predstavila je voditeljica knjižnice Jadranka Lisek. U nastavku su učenici posjetili dva laboratorija: Laboratorij za visoki napon i Zavod za telekomunikacije, gdje su se nakratko našli u virtualnoj stvarnosti testirajući Oculus Rift.

Više slika se može naći u galeriji.

Autor: Ana Sović
Noć muzeja '17 na FER-u

U petak, 27.01.2017. održat će se ovogodišnje, dvanaesto po redu, izdanje Noći muzeja, manifestacije koja se paralelno odvija u preko stotinu hrvatskih gradova, a samo prošle godine je privukla 340 tisuća posjetitelja.

Fakultet elektrotehnike i računarstva po drugi put sudjeluje u Noći muzeja, i to interaktivnom i edukativnom izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala, prijenosnih audio i TV uređaja od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, igraonicom i druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara. 

Uz FER u Noći muzeja '17 na FER-u sudjeluju Retro.hr i muzej informatike PEEK&POKE, Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona te Klub studenata elektrotehnike - KSET.

Noć muzeja na FER-u počinje u 18 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Autor: Tomislav Jagušt
Održan FIRST LEGO League

U subotu, 14.1.2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je održana prva hrvatska FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

Na završnom turniru sudjelovalo je 11 ekipa. Svaka ekipa se sastoji od 3-10 članova starih između 9 i 16 godina i dvoje voditelja. Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila Životinjski saveznici.

Na turniru djeca su morala pokazati svoje znanje u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti.

Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre dobiva ekipa koja je osvojila najviše bodova u robotskoj igri. Svaka ekipa odradila je 3 vožnje, a gleda se najbolji ostvareni rezultat. Ove godine to je ekipa Gradionica, Udruge Gradionica, Zagreb.

Nagradu za dizajn robota dobiva ekipa koja je razvila, konstruirala, programirala i predstavila robota koji je čvrst i učinkovit: DPTK – Samobor, DPTK & INF Samobor.

Nagradu za najbolji projekt dobiva ekipa koja je napravila najbolje istraživanje, ponudila inovativno rješenje i održala kreativnu prezentaciju na temu životinjskih saveznika. Pobjednička ekipa I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb predstavila je projekt udomljavanja pasa iz azila i njihovo korištenje u terapeutske svrhe u staračkim domovima.

Nagradu za temeljne vrijednosti dobiva ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, koja je pokazala blagotvorni profesionalizam i natjecateljsku suradnju, a to je KRIK, Robotičko-informatički klub Križ.

Dvije najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, koje su uspješno prenijele temeljne vrijednosti FIRST LEGO League, dostigle odlične rezultate u robotskoj igri i ponudile inspirativna rješenja projekta i robotske izvedbe, osvojile su velike Lego pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru Adria regije u Sloveniji. To su ekipe:

1.Gradionica, Udruga Gradionica Zagreb

2.Brickvengers, FER, Zagreb

 

Regionalno natjecanja održava se 4.2.2017. u Dobrovi - Polhov Gradec, Slovenija.

 

Autor: Ana Sović
FIRST LEGO League

FIRST® LEGO® League (FLL) - http://www.firstlegoleague.org/ je međunarodni, multidisciplinarni istraživački program koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, kroz igru djeca razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humane svrhe, a kroz atraktivne robote koje moraju osmisliti na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti. Program je namijenjen djeci starosti između 9 i 16 godina.

Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez uz potporu ŠUZE i FER-a.

Pozivamo sve zainteresirane gledatelje i potencijalne sudionike sljedeće sezone na završnicu FIRST LEGO League Zagreb, Hrvatska za 2016/2017. u subotu, 14.1.2017. u 10:00 na FER. 

Autor: Ana Sović

FER i ŠUZA se tradicionalno i ove godine pridružuju velikoj obitelji organizatora radionica programiranja Hour of Code. U jednoj lekciji iz programiranja učenici će napisati prve naredbe pod stručnim vodstvom naših entuzijastičnih voditelja. Arduino, Vaiana, FPGA, Lego Mindstorms, SpyPy...sve smo vam otkrili! Ovaj globalni događaj, u kojem je do sada sudjelovalo preko 15 milijuna učenika iz cijelog svijeta, održava se u tjednu od 5. do 12. prosinca, a na FER-u će se održati u 

 

subotu, 10. prosinca 2016. godine u 17 sati.

 

Raspored radionica pronađite na našem letku.

Ulaz je, dakako, slobodan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirane polaznike da se prijave na radionice klikom na ovaj link.

Autor: Anamari Nakić

Australsko veleposlanstvo u Zagrebu u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca je 17.11.2016. organiziralo okrugli stol na temu "Women in STEM" - Žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Okrugli stol su uvodnim riječima pozdravili australska veleposlanica Susan Cox, predsjdnik Hrvatske udruge poslodavaca D. Majetić i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović.

ŠUZU i Fakultet elektrotehnike i računarstva je na ovom skupu predstavila doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, te iznijela zanimljive podatke skupljene tijekom radionica popularizacije znanosti provedenih u okviru ŠUZA programa.

Autor: Ana Sović
Dan otvorenih vrata Fakulteta...

Pitajte, ne skitajte! Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara svoja vrata u subotu 19. studenog 2016. Ako želite sudjelovati u Teslinim pokusima, provozati se u električnom automobilu ili vidjeti humanoidne robote kako plešu, posjetite nas od 10 do 16 sati. Vrata su širom otvorena za sve, a događaj je posebno prilagođen maturantima i učenicima srednjih škola, pred kojima je važna životna odluka – izbor fakulteta na kojem će nastaviti svoje školovanje. Ujedno su vrata FER-a otvorena i njihovim roditeljima, nastavnicima, učenicima osnovnih škola te svima koji žele saznati nešto više o fakultetu. Predstavit ćemo mogućnosti studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja na fakultetu, nastavnu i znanstvenu djelatnosti koja se odvija na fakultetu, a svi posjetitelji bit će u mogućnosti isprobati zanimljive pokuse, naučiti ponešto o znanosti i tehnologiji te odnijeti sa sobom slatke darove.
Veselimo se i Vašem posjetu!

 

Detaljan plan aktivnosti pronađite ovdje!
 

Autor: Anamari Nakić
LittleBits radionica u knjižnici...

U ponedjeljak 31. listopada, u knjižnici Augusta Cesarca na Ravnicama, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, održana je Littlebits radionica.

Kroz igru i eksperimentiranje, sudionici (16 učenica i učenika 4. i 5. razreda Osnovne škole Antuna Gustava Matoša, s profesorom Sinišom Jovčićem) upoznali su se s ovim zanimljivim kompletom za učenje i eksperimentiranje s elektronikom. Elementi iz LittleBits seta se jednostavno, uz pomoć magneta, povezuju jedan s drugim te tako čine zatvoreni strujni krug i omogućavaju izradu različitih uređaja. Učenici su naučili prepoznavati i koristiti nekoliko različitih LittleBits elemenata, te su sastavili svoje prve elektroničke uređaje - alarm aktiviran svjetlošću, jednostavno vozilo i elektronički termometar

Radionicu je vodio Tomislav Jagušt, a uz pomoć Nike Čabrić i Gorana Janeša iz Knjžnica grada Zagreba.

Autor: Tomislav Jagušt
Europski tjedan programiranja @ FER

Od 15. do 22. listopada u Europskoj uniji se obilježava tjedan programiranja. Cilj je, kroz druženje i zabavu, približiti tehnologiju svim građanima Europe. Danas živimo u svijetu koji je pod snažnim utjecajem brzog razvoja tehnologije. Kako bismo se mogli nositi s ovim brzim promjenama i kako bismo razumjeli svijet oko nas, moramo razumjeti tehnologiju, ali i razviti sposobnosti i vještine koje nam pomažu da živimo u ovom vremenu. Učeći programiranje, učimo kako uređaji rade, istražujemo implementirane ideje i sami kreiramo nove tehnologije. Štoviše, pomaže nam da razvijemo kreativnost i učimo se zajedničkom radu s divnim ljudima u našoj blizini i iz cijeloga svijeta. 

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježit će ovaj tjedan organizacijom niza radionica za učenike. Polaznici će kroz jednostavne i zabavne igre naučiti osnove programiranja i napraviti svoje prve programerske korake. Oni napredniji okušat će se u izradi web stranica ili aplikacija za mobitele. Radionice organizira ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, program za popularizaciju znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

 

Više informacija o radionicama pronađite na našem informativnom letku.
Sve radionice su besplatne! Prijavite se brzo, broj mjesta je ograničen! Molimo sve zainteresirane polaznike da se prijave na radionice klikom na ovaj link.

Autor: Anamari Nakić

Prošli mjesec zaključno s 12.6.2016. godine na FER-u ŠUZA je održala seriju od 5 radionica u dvije grupe, za djecu od 4.-6. razreda pod vodstvom studenata Une Pale i Ivana Kunovića. Ukupno je radionicama prisustvovalo 12-ero djece.

 

Iako su se neki susreli prvi put s programiranjem i robotikom, nakon prve radionice roboti su se kretali, nakon druge radionice su pjevali, plesali i crtali, a na preostalim radionicama roboti su razlikovali travu od vode (po boji), pratili liniju i detektirali uljeze (mjerili udaljenost).

 

U zadnjem terminu svake grupe održano je malo natjecanje u kojem je cilj bio unutar trokutastog terena osvojiti protivničke zastave i vratiti se na svoje mjesto prije drugih robota. Svi timovi su uspjeli savladati zadatak, a fotografije s radionica možete pogledati u nastavku:

 

Link na fotografije:

https://www.dropbox.com/sh/svv7axskkyfwcvj/AACZ6gPHWGUFu3WUlA4_huNJa?dl=0

Autor: Ana Sović
3. međužupanijska izložba inovacija...

U Ivanić-Gradu je 20. i 21. 5. 2016. održana 3. međužupanijska izložba inovacija. Ovom izložbom obilježena je i 70. obljetnica Hrvatske zajednice tehničke kulture i 20. godišnjica Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Na izložbi se predstavilo preko 60 izlagača iz cijele Hrvatske, prvenstveno srednjoškolaca, ali i uglednih institucija i tvrtki, među kojima Fakultet elektrotehnike i računarstva, DOK-ING, Rimac automobili, Tehnički muzej Nikola Tesla, Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku. 

Organizator izložbe je bio Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad, dok su pokrovitelji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo gospodarstva, Grad Ivanić-Grad, Zagrebačka županija, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i Udruga inovatora Hrvatske.

FER su uspješno predstavila dva rada:

1. Sučelje između mozga i računala temeljeno na evociranim potencijalima stabilnog stanja (autori: Marko Medved, Krešimir Friganović, mentor: prof. dr. sc. Mario Cifrek) i

2. Sustav za detekciju alfa valova u elektroencefalogramu (autori: Tea Zavacki, Dragutin Oreški, mentor: prof. dr. sc. Mario Cifrek).

Prof. dr. sc. Petar Biljanović sudjelovao je u panel diskusiji na temu reforme školstva.

 

 

Autor: Ana Sović
Posjet učenika Elektrotehničke škole...

U četvrtak, 6. svibnja 2016. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 20 učenika trećeg i četvrtog razreda Elektrotehničke škole Zagreb u pratnji njihovih profesorica Romane Bogut i Andreje Bednjanec, profesora Vatroslava Zuppe Bakše, te ravnatelja, profesora fizike i politehnike Renata Matejaša. Tijekom posjeta, učenici su obišli Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave te FER-ov centar ACROSS. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

 

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Sović

U subotu, 30. travnja 2016., u Muzeju suvremene umjetnosti, a u sklopu manifestacije "Klik na kulturni krajolik", održana je robotička radionica za djecu. Djeca su slagala svog robota od Lega kojeg su kasnije programirali da crta. Na dvosatnoj radionici je sudjelovalo 15-tak djece između 5 i 11 godina, a radionicu su vodili studenti diplomskog studija FER-a, Una Pale i Ivan kunović. U sklopu istog projekta, ŠUZA će održati još dvije radionice, 7. i 14. svibnja. Partner na projektu uz ŠUZU i MSU je i Hrvatski robotički savez. U nastavku se nalazi nekoliko slika s radionice.

Autor: Ana Sović

U ponedjeljak 09.05.2016. u periodu od 10 do 18 sati na FER-u će se održati Otvoreni dani FER-a u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna.

 

U dogovoru s gradom Zagrebom program je namijenjen prvenstveno srednjoškolcima koje posebno pozivamo razgledati fakultetske laboratorije u području obnovljivih izvora energije, visokog napona i električnih postrojenja.

Rapored događanja možete naći u letku.

Autor: Ana Sović
Mjesečne Lego robotičke radionice na...

Draga djeco, roditelji, nastavnici, volite li Lego kocke? Odlično, jer započinjemo s novim Lego Mindstorms radionicama za djecu četvrtog, petog i šestog razreda. 

 

Draga djeco, želimo vam pružiti mogućnost da kroz igru Lego kockama i druženje s vršnjacima ostvarite svoje prve praktične korake u programiranju, robotici, matematici, geometriji i mnogim ostalim školskim predmetima i vještinama. 

Kroz gotovo individualni rad, želimo probuditi vašu maštu i kreativnost te vam pokazati kakve sve robote sami možete napraviti uz malo znanja, malo više truda i puno igre. 

 

MJESTO I VRIJEME:

Radionice će se održavati 1 put tjedno na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (Unska 3) u trajanju od mjesec dana, u dvije grupe: subota od 19-21h (6 polaznika) i srijeda od 19-21h (12 polaznika) i besplatne su za sve sudionike. Radionice će držati Una Pale i Ivan Kunović, studenti diplomskog studija elektrotehnike i računarstva.

 

Ovo je samo jedan od brojnih primjera što se sve u jednom danu može napraviti od legića: 

https://www.youtube.com/watch?v=HNCvL8gLIFA

 

 

Molimo sve koji žele sudjelovati na radionicama da se prijave pomoću ovog obrasca.

 

Rok za prijavu je nedjelja, 1.5.2016. godine.

Autor: Ana Sović

U tijeku je četrnaesti Festival znanosti s ovogodišnjom temom – Znanost i umjetnost. „Znanost i umjetnost napajaju se iz istoga izvora – ljudske kreativnosti. One su ostvarenje onoga najboljeg u čovjeku; njegova stremljenja boljitku, slobodi, želji za promjenom, pomicanju granica. Umjetnost i znanost obračunavaju se s našim predrasudama, ispravljaju naše uvide, pomažu razumijevanju sebe i svijeta, težnja su, borba i iskorak u bolji svijet“, napisali su u svojoj pozivnici posjetiteljima organizatori festivala. 
Fakultet elektrotehnike i računarstva i ove godine sudjeluje u organizaciji festivala. Naši će djelatnici i studenti pokušati približiti znanost i uveseliti posjetitelje svojim predavanjima i radionicama u petak, 22.04.2016. u Tehničkom muzeju. Izdvajamo neka:

18:30, Stoljeće gravitacijskih valova u Einsteinovoj općoj relativnosti te njihova recepcija u Hrvatskoj, Tomislav Petković
16:00, Ples s robotima, Tomislav Jagušt i Ana Sović Kržić
10:30, Ars Combinatoria, Anamari Nakić

Dobro došli na Festival znanosti! Raspored preostalih događanja pronađite na web stranici festivala.
 

Autor: Anamari Nakić
Državna smotra učeničkih radova iz...

U srijedu, 20. travnja 2016. od 10 do 15 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva po četvrti će se put održati Državna smotra učeničkih radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo". Smotru organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz podršku FER-a.

Ove godine na smotri će biti izloženo 69 radova koje će predstaviti oko 150 učenika i nastavnika srednjih strukovnih škola iz cijele hrvatske.

Pozivamo zainteresirane djelatnike i studente da razgledaju izložbu radova i u razgovoru s autorima i mentorima saznaju sve detalje o prikazanim izlošcima. Također, kako veći broj sudionika svoje školovanje planira nastaviti na FER-u, ovo druženje je odlična prilika da i oni iz prve ruke saznaju sve što ih zanima o njihovom budućem fakultetu.

Smotra se održava u prizemlju Fakulteta (aula, hodnici između A i B te B i D zgrade, "aleja laptopa").

Autor: Tomislav Jagušt
Završila je prva godina FER-ovih...

U ponedjeljak, 11. travnja 2016. godine, posljednjom u nizu radionica završile su ovogodišnje aktivnosti djelatnika i studenata FER-a u sklopu istraživačkog projekta "JOBSTEM – Profesionalne aspiracije prema STEM zanimanjima tijekom osnovne škole". U posljednja tri mjeseca održana su 24 popularnoznanstvena predavanja, 48 radionica te je organiziran posjet FER-u za preko 1100 učenika iz 8 osnovnih škola iz Zagreba i okolice. Kroz predavanja i radionice učenici su imali priliku pobliže se upoznati sa znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, a posjetom FER-u  iz prve ruke saznati čime se sve bave inženjeri i znanstvenici. 


Projekt JOBSTEM financira Hrvatska zaklada za znanost, a više informacija o projektu i njegovim ciljevima može se pročitati na službenoj internetskoj stranici: http://www.jobstem.eu.

Autor: Tomislav Jagušt
Predavanje o umjetnoj inteligenciji u...

U petak, 19.veljače 2016., povodom obilježavanja Dana škole Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu, Nenad Katanić, nekada učenik škole, a danas naš kolega na FER-u, održao je popularno-znanstveno predavanje pod naslovom "Umjetna inteligencija danas - SF ili stvarnost?".

U okviru predavanja kolega je učenicima i profesorima prezentirao svoje znanstveno istraživanje te neka od najatraktivnijih dostignuća u području primijenjene umjetne inteligencije. Učenicima je ukratko prezentiran i studij na FER-u s fokusom na aktivnosti Zavoda za primijenjeno računarstvo. Predavanje je izazvalo velik interes učenika i nastavnika te otvorilo prostor za buduće aktivnosti i suradnju FER-a i škole, pogotovo u području popularizacije znanosti i organizacije edukativnih radionica za učenike i nastavnike.

Autor: Tomislav Jagušt
Arduino day 2016. na FER-u obilježen...

U subotu 2. travnja, na FER-u je, prigodnim radionicama obilježen Arduino day 2016.

Održane su tri radionice (Arduino za početnike, Arduino i Processing za nastavnike, FPGArduino), koje su okupile ukupno oko šezdeset sudionika. 

U sklopu radionice Arduino za početnike, sudionici su se (neki i prvi put) upoznali s Arduino uređajima i naučili ili poboljšali svoje znanje elektronike i programiranja. Polaznici FPGArduino radionice naučili su kako programirati FPGA sklopove u intuitivnoj Arduino razvojnoj okolini. Radionica Arduino i Processing za nastavnike okupila je desetak nastavnika iz Zagreba i okolice, a polaznici su, osim produbljivanja vlastitog znanja o Arduinu, razmjenili iskustva i stavove o korištenju Arduina i Processinga u nastavi i izvanškolskim aktivnostima osnovnih i srednjih škola.

Autor: Tomislav Jagušt
Arduino day 2016 na FER-u

U sklopu svjetskog Arduino dana, 2. travnja 2016., Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva organizira prigodne Arduino radionice. Sudionici radionica imat će priliku upoznati se s ovim uređajima te naučiti ili proširiti svoje znanje elektronike i programiranja. Radionice su besplatne i namijenjene svim uzrastima, no sadržajno najprikladnije starijim osnovcima i srednjoškolcima.

Održat će se tri radionice:

  • Arduino za početnike
  • Arduino za nastavnike
  • FPGArduino

Radionice će se održati u prostoru fakulteta, u subotu 2. travnja.
Sve radionice su, kao i inače, besplatne, no s obzirom da je broj mjesta ograničen molimo vas da nam svoje sudjelovanje obavezno najavite pomoću obrasca za prijave.

Više detalja možete pronaći u informativnom letku.

Autor: Tomislav Jagušt
Predavanje o broju pi

Studentska udruga eStudent i ŠUZA pozivaju vas na popularno-znanstveno predavanje

"Bilo kuda, Pi svuda"

koje će prigodno održati doc. dr. sc. Tomislav Burić u ponedjeljak, 14. ožujka 2016., u 18.15, u dvorani D1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predavanje je otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

 

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Anamari Nakić
Slavimo Svjetski dan inženjera

U srijedu, 24. veljače 2016. godine, obilježava se Dan inženjera. Tim povodom u auli Fakulteta elektrotehnike i računarstva u 11.30 zaposlenici i studenti Fakulteta predstavit će neke inovativne uređaje koje su osmislili. Pozivamo sve zainteresirane da donesu vlastite inovacije koje žele demonstrirati kolegama.


Inženjeri imaju veliku odgovornost u oblikovanju naše današnjice. Oni su predvodnici u rješavanju pitanja iz domena prehrane, vode, energetske učinkovitosti, prijevoza i komunikacija.  Osim što utječu na našu svakodnevicu, posvećeni su rješavanju mnogih globalnih problema. Zahvaljujući inženjerima svih profila uživamo bolje zdravstvo, dulje živimo i imamo kvalitetniji život. Od pametnih telefona do električnih automobila, od umjetnih srca do humanoidnih robota, inženjeri svojim inovacijama omogućuju društvu bolji život. Pridružite nam se u proslavi Dana inženjera. Radujemo se vašem dolasku!

Više o međunarodnoj proslavi Dana inženjera na Međunarodnoj svemirskoj postaji možete pročitati ovdje.

 

U nastavku pogledajte fotografije s Dana inženjera.

Autor: Anamari Nakić

U okviru programa RADDAR, gdje se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu 30. siječnja 2016. godine na FER-u je organizirana radionica iz kriptografije. Učenici su se upoznali s osnovama šifriranja informacija te su praktično probali neke tradicionalne postupke šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje. U sklopu radionice organiziran je posjet Grupi za računalni vid koja djeluje u okviru Laboratorija za raspoznavanje uzoraka i biometrijske sigurnosne sustave, gdje im je održana polusatna prezentacija o primjeni, postignućima i budućnosti računalnog vida.

 

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: webmaster

U petak, 29.01.2016. se u više od 200 muzeja i ustanova diljem Republike Hrvatske obilježava Noć muzeja. Ovoj manifestaciji će se po prvi puta priključiti i Fakultet elektrotehnike i računarstva interaktivnom i edukativnom izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala i računalnog softvera, igraonicom starih igara, te druženjem uz mini predavanja o povijesti elektrotehnike i računarstva u Hrvatskoj. Posjetitelji će, između ostalog, moći isprobati Ivel Ultru, Orao, Atari 2600, odigrati Pacman, Pong, Super Maria ili Tetris. Fakultet elektrotehnike i računarstva ovaj događaj organizira u suradnji sa Klubom studenata elektrotehnike, Radioklubom FER-a, muzejom informatike PEEK&POKE, XV. gimnazijom iz Zagreba, Istraživačkim centrom mladih, udrugom eSTUDENT, retro.hr te posebnim gostom, dizajnerom prvog domaćeg serijski proizvedenog mikroračunala Ivel Ultre – Branimirom Makancem.
Noć muzeja na FER-u počinje u 18:00 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

 

Autor: Ana Sović

U srijedu, 13. siječnja 2016. godine, započela je serija popularno-znanstvenih predavanja u zagrebačkim osnovnim školama koju održavaju djelatnici i studenti FER-a uključeni u program ŠUZA: Predrag Pale, Tomislav Jagušt, Juraj Petrović, Nenad Katanić i Ivana Storjak. Predavanja se održavaju u sklopu istraživačkog projekta „JOBSTEM - Profesionalne aspiracije prema STEM zanimanjima tijekom osnovne škole“. Nositelj projekta je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, voditelj dr. sc. Josip Burušić, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost

U sklopu ovog trogodišnjeg istraživačkog projekta održat će se niz predavanja, radionica i organiziranih posjeta FER-u, kroz koje će preko tisuću učenika osnovnih škola iz Zagreba i okolice imati priliku pobliže se upoznati sa znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom te iz prve ruke saznati čime se sve bave inženjeri i znanstvenici.

Više informacija potražite na službenoj stranici JOBSTEM projekta: http://www.jobstem.eu.

Autor: Tomislav Jagušt
Na FER-u održan međužupanijski...

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a uz sudjelovanje Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet - HrOpen, na FER-u u ponedjeljak 4. siječnja 2016. održan je jednodnevni stručni skup namijenjen učiteljima informatike Grada Zagreba, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije. 

Tema skupa bili su FOSS alati za obradu fotografija i videa te Pristup učenju programiranja korištenjem Lego Mindstorms robota. Uz djelatnike AZOO Saidu Deljač i Ivana Lipanovića, voditelji radionica i diskusija bili su: Zoran Babić (HrOpen), Svebor Prstačić (FER, HrOpen) i Tomislav Jagušt (FER).

Kroz radionice i otvorenu raspravu sudionici skupa su imali prilike upoznati se s mogućnostima i prednostima upotrebe otvorenih i besplatnih alata u nastavi i pristupom učenju programiranja i osnovama algoritamskog rješavanja problema kroz igru s LEGO robotima. Na kraju skupa sudionicima je predstavljen i edukacijski robot STEMI – proizvod bivših studenata FER-a koji uskoro kreće u serijsku proizvodnju.

Autor: Tomislav Jagušt

U ponedjeljak 14. prosinca 2015. godine FER su posjetili učenici Osnovne škole "Fran Galović" koji sudjeluju u obogaćenom programu za darovite učenike "Galović-Sveznadar" u sklopu projekta „Mozak i njegove vrline“ i sudjelovali u programu ŠUZA (iz škole u znanosti i akademsku zajednicu). Tijekom boravka na fakultetu učenici su sudjelovali u prezentaciji monocikla, bicikla i invalidskih kolica na električni pogon, sučelja mozga i računala, te humanoidnih robota. Neke od reakcija učenika možete pročitati u nastavku vijesti.

Autor: Ana Sović
Hour of Code @ FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine, četvrti put zaredom, uključio u najveći obrazovni događaj u povijesti, Sat kodiranja (eng. Hour of Code). Sat kodiranja je uvod u informatiku i programiranje, osmišljen tako da demistificira programiranje i pokaže kako baš svatko u samo sat vremena može naučiti osnove programiranja i algoritamskog rješavanja problema. Ovaj globalni događaj, u kojem je prošle godine sudjelovalo preko 15 milijuna učenika iz cijelog svijeta, održava se u tjednu od 7. do 13. prosinca, a na FER-u će se održati u 

 

subotu, 12. prosinca 2015. godine u 17 sati.

 

Više informacije pronađite na našem letku.
Ulaz je, dakako, slobodan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirane sudionike da se prijave. Prijave su završene - sve radionice su popunjene!

Veselimo se vašem dolasku!

Autor: Anamari Nakić

U okviru manifestacije Večer matematike, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorana D152) u četvrtak, 3.12.2015. održat će se dva predavanja:
 

18:00 "Poruke s Mjeseca", dr.sc. Anamari Nakić
19:00 "Fraktalni oblici oko nas", prof.dr.sc. Mervan Pašić

 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Manifestaciju organizira Hrvatsko matematičko društvo.

Pozivamo Vas da nam se pridužite i kroz dva popularna matematička predavanja naučite nešto novo o matematici u svijetu, i oko nas.

 

Više informacija o Večeri matematike i predavačima pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Europski tjedan robotike na FER-u

Fakultet elektrotehnike i računarstva i ove će se godine uključiti u Europski tjedan robotike čiji je cilj promocija robotike kroz aktivnosti namijenjene široj publici i popularizacija obrazovanja iz STEM područja. U sklopu Tjedna robotički laboratoriji na FER-u otvorit će svoja vrata za sve zainteresirane u srijedu 25.11.2015. od 10:00 do 15:00 sati. Pozivamo sve da dođu vidjeti čime se naši istraživači bave i pitaju ih sve što ih zanima iz svijeta robotike. Tijekom posjeta imat ćete priliku vidjeti i neke od robota na djelu - robote hodače, autonomna vozila, autonomna plovila, bespilotne letjelice. Svoj rad predstavit će Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Grupa za autonomne mobilne robote - AMOR (ACROSS prostorija C-00-10), te Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije LABUST (prostorija B01-10). Više o ovom i oko 600 drugih događaja u 31 zemlji u sklopu Europskog tjedna robotike možete pronaći ovdje.

Autor: Ana Sović

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se 14. studenoga 2015. godine održao šesti Dan otvorenih vrata.

U organizaciji je sudjelovalo gotovo stotinu nastavnika i studenata FER-a. Svoja su znanstvena istraživanja izložili oku javnosti na dvadesetak prezentacijskih štandova, a zainteresirani posjetitelji imali su priliku posjetiti i zavodske laboratorije. Ponosni smo što smo svakoga od 2200 posjetitelja razveselili prigodnim darovima.

Više u nastavku obavijesti.

 

Autor: Ana Filipović
Dan otvorenih vrata FER-a

U subotu, 14.11.2015. od 10:00-16:00 sati se održava Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Ovaj događaj namijenjen je prvenstveno maturantima i učenicima srednjih škola, kojima uskoro slijedi donošenje važne životne odluke – izbora fakulteta na kojem će nastaviti svoje školovanje. Ujedno su vrata FER-a otvorena i njihovim roditeljima, nastavnicima, učenicima osnovnih škola te svima koji žele saznati nešto više o fakultetu.
Predstavit ćemo mogućnosti studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja na fakultetu, nastavnu i znanstvenu djelatnosti koja se odvija na fakultetu, a svi posjetitelji bit će u mogućnosti isprobati zanimljive pokuse, naučiti ponešto o znanosti i tehnologiji te odnijeti sa sobom slatke darove.

Raspored događanja možete pronaći ovdje.

Autor: Ana Sović
LEGO radionica u knjižnici Ravnice

U ponedjeljak 2. studenog 2015. održana je Lego Mindstorms EV3 radionica u knjižnici Ravnice, Zagreb povodom Mjeseca hrvatske knjige. Na radionici je sudjelovalo osmero učenika prvih razreda kojima nije bilo teško sagraditi robota, isprogramirati tog istog robota pomoću računala i na kraju napraviti pravu utrku!

Autor: Ana Sović
Završio je drugi Europe CodeWeek

Od 10. do 17. listopada 2015. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je obilježen Europski tjedan programiranja - Europe Code Week. Drugu godinu za redom, FER se uključio u ovu globalnu inicijativu, čiji cilj je približiti tehnologiju svim ljudima, i to  kroz 7 radionica, koje su okupile preko 120 polaznika, u dobi od 7 do 51 godine starosti.

Uz radionice programiranja, elektronike i robotike (Napravi 3D igru - Kodu, Napravi igru - Construct2, Moj prvi robot - LEGO Mindstorms, Upoznavanje osnova Arduina, Genetika Pythona) ove godine organizirali smo i radionicu za nastavnike (Programiranje u Processingu i Arduinu) koja je okupila dvadesetak nastavnika raznih struka, od informatike, matematike i tehničkog odgoja, pa sve do profesora engleskog jezika i likovnog odgoja.

U organizaciju i vođenje radionica su se, uz članove programa ŠUZA i djelatnike FER-a (Anamari Nakić, Tomislav Jagušt, Predrag Pale, Juraj Petrović, Marko Lohert, Inka Brijačak, Damir Mirković, Antonija Katanec, Filip Novoselec, Domagoj Pluščec, Tomislav Barberić, Gregor Orlić) uključili i članovi studentskih udruga eSTUDENT i Istraživački centar mladih.

Autor: Tomislav Jagušt
CodeWeek EU na FER-u

Ovogodišnji CodeWeek EU (http://codeweek.eu/), manifestacija čiji cilj je kroz druženje i zabavu približiti tehnologiju svim ljudima, održava se od 10. do 18. listopada.

Fakultet elektrotehnike i računarstva uključio se u CodeWeek s nizom aktivnosti prilagođenih raznim uzrastima, od osnovnoškolaca pa sve do njihovih nastavnika. Na radionicama za početnike, polaznici će, kroz jednostavne i zabavne igre, naučiti osnove programiranja i algoritamskog pristupa rješavanju problema, tj. napraviti svoje prve programerske korake. Oni malo napredniji moći će se okušati u izradi 3D igara ili npr. isprogramirati vlastitog LEGO robota.

Više informacija, raspored događanja i upute za prijavu potražite uskoro na http://suza.fer.hr/.

Autor: Anamari Nakić
Izložbom polazničkih igara završila...

Tijekom akademske godine 2014./2015. na FER-u se, u sklopu programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, održavala radionica na kojoj je 10-ak zainteresiranih osnovnoškolaca i osnovnoškolki učilo osnove programiranja kroz zabavnu radionicu izrade svojih vlastitih ideja za video igrice.
Koristili su GameMaker Studio, besplatni program namjenjen upravo učenju programiranja kroz izradu video igara.
Radionica je završila u lipnju izložbom radova na kojoj su roditelji i zainteresirani pojedinci mogli zaigrati radove polaznika radionice.

Autor: Tomislav Jagušt
Posjet djece iz Zadra FER-u

U petak, 29.5.2015. godine, Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je više od 100 učenika OŠ Zadarski otoci i OŠ Stanovi iz Zadra. Učenici su bili u pratnji svojih učiteljica, Jasminke Bružić, Suzane Peroš i Armanse Ivanov Pensa iz OŠ Zadarski otoci, te Nade Glavan, Suzane Phillips i Jelene Lulić iz OŠ Stanovi.

Tijekom posjeta učenici su imali priliku poslušati zanimljivo predavanja o humanoidnim robotima Aldebaran NAO na kojima su naučili na koji se način NAO kreće, kako uočava pojave u okolini i na koji način ga se može programirati. Kao i obično, učenici su imali puno pitanja i kreativnih zamisli.

Predavanja su u sklopu FER-ovog programa za popularizaciju znansoti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" održali dr.sc. Tamara Petrović i dr.sc. Damjan Miklić, a u pripremi im je pomogao i kolega Frano Petric.   

Autor: Tomislav Jagušt

U četvrtak, 30. travnja 2015. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 39 učenika trećeg i četvrtog razreda Elektrotehničke škole Zagreb u pratnji njihovih profesorica Romane Bogut i Andreje Bednjanec te ravnatelja, profesora fizike i politehnike Renata Matejaša. Tijekom posjeta, učenici su obišli Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, laboratorije Centra izvrsnosti za računalni vid, te FER-ov centar ACROSS. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

 

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Sović
FER na 13. Festivalu znanosti

Od 20. do 25. travnja održao se 13. po redu Festival znanosti. Ovogodišnja tema bila je Sunce.

FER je, kao i prethodnih godina, u sklopu svog programa popularizacije znanosti ŠUZA, sudjelovao na Festivalu znanosti, i to ovaj put s prigodnom edukativnom radionicom "Lego i solarna energija". Na radionici su Ana Sović Kržić i Tomislav Jagušt predstavili Lego robote i edukacijsko vozilo pogonjeno uz pomoć energije iz fotonaponskih ćelija. Posjetitelji su na praktičnom primjeru mogli naučiti ponešto o fotoelektričnom efektu i električnoj energiji, kako nastaje električna energija u solarnim ćelijama, kako se prenosi i gdje i zašto se skladišti, ali i o načinu na koji rade Lego Mindstorms roboti te kako programirati Lego robota koji uspješno otkriva i zaobilazi prepreke.

Autor: Tomislav Jagušt
FER i ŠUZA na Sajmu znanosti u OŠ...

U srijedu 22. travnja u OŠ Matije Gupca u Zagrebu održao se Sajam znanosti. Sajam je organiziran u obliku radionica na kojima su učenici izvođenjem pokusa i znanstvenom metodom imali priliku učiti o zakonitostima prirodnih znanosti, otkrivajući pritom zabavnu stranu tehnologije, kemije, fizike, biologije i matematike.

Fakultet elektrotehnike i računarstva sudjelovao je na Sajmu znanosti sa štandom na kojem su svi sudionici, osim informacija o fakultetu i studiranju na njemu, mogli vidjeti i isprobati Lego robote i edukacijsko vozilo pogonjeno uz pomoć energije iz fotonaponskih ćelija. Uz igru s robotom, posjetitelji su učili o fotoelektričnom efektu i električnoj energiji, načinu na koji rade ultrazvučni senzor i senzor temperature te kako programirati Lego robota koji uspješno izbjegava prepreke i zidove.

Autor: Tomislav Jagušt
Održana Državna smotra učeničkih...

srijedu, 22. travnja 2015. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se po treći put održala Državna smotra učeničkih radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo". Smotru je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz podršku FER-a. 

Ove godine na smotri je bilo izloženo čak 45 radova, iz 28 različitih srednjih tehničkih i strukovnih škola.

Kao i prijašnjih godina, stručno povjerenstvo FER-a (ove godine u povjerenstvu su bili doc. dr. sc. Igor Erceg i doc. dr. sc. Ivica Botički) obišlo je sve radove i izdvojilo tri rada kojima su uručene posebne FER-ove plakete. Prvu nagradu stručnog žirija osvojio je Kristijan Vein iz Tehničke škole Kutina sa radom "ICEWARE - zaštita zrakoplova od leda", drugu Toni Baričević iz Poštanske i telekomunikacijske škole Zagreb, s radom "Uređaj za hladnu perfuziju", a treću  Ivan Kožar iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb s radom "3D hologramski display".

U sklopu Smotre održano je i predavanje za prisutne nastavnike i mentore. Predavanje s temom  "Što dobar mentor (ne)radi?", održao je dr. sc. Predrag Pale.

Autor: Tomislav Jagušt
Predavanje o robotici u Gimnaziji...

U okviru Dana otvorene nastave "Nastava bez školskog zvona" u Gimnaziji Nova Gradiška održali smo predavanje o robotici.

Predavanje dr. sc. Damjana Miklića pod naslovom "Roboti: Donosioci blagostanja ili otimači poslova?" privuklo je popriličan interes, pa je održano u dva termina kojima je ukupno prisustvovalo više od 100 učenika.

Zvjezda predavanja bio je Nao robot Rene, koji je demonstrirao neke od svojih sposobnosti gibanja i interakcije.

Autor: Tomislav Jagušt
Najava: Ljetna škola znanosti u Požegi

I ove godine, od 16. srpnja do 4. kolovoza, Požega će postati centar za mlade znanstvenike i popularizatore znanosti. Gimnazija Požega bit će domaćin Ljetne škole znanosti – interacionalnog ljetnog kampa za srednjoškolce. Cilj Ljetne škole znanosti je dati učenicima uvid u znanost na jedan drugačiji način, van standardnih školskih okvira i to kroz rad na praktičnim projektima u malim grupama, pod vodstvom mladih mentora. Škola također promovira internacionalno i interkulturalno razumijevanje, s obzirom da dosadašnji polaznici dolaze iz preko 20 različitih zemalja i dijelova svijeta. Sudjelovanje na školi daje talentiranim srednjoškolcima jedinstvenu priliku da otkriju i istraže svijet znanosti u grupi vršnjaka, mladih mentora i renomiranih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta.

Više informacija o školi i procesu prijave može se naći na  http://drustvo-evo.hr/s3/.

Autor: Tomislav Jagušt
Održan Arduino dan na FER-u

U subotu, 28. ožujka na FER-u je, prigodnim radionicama, obilježen svjetski Arduino dan. U tri radionice (Arduino za početnike, Arduino za nastavnike, FPGArduino) ugostili smo ukupno oko osamdesetak sudionika. 

Polaznici radionice Arduino za početnike upoznali su se (uglavnom po prvi put) s ovim uređajima i naučili ili poboljšali svoje znanje elektronike i programiranja. Radionica za nastavnike okupila je 30 nastavnika iz Zagreba i okolice, Rovinja i Malog Lošinja. Polaznici su naučili treptati raznobojnim LED po svojoj želji, svirati jednostavnu melodiju, čitati vrijednosti s potenciometra i fotootpornika te time mijenjati frekvenciju trepetanja i visinu zvuka. Razgovaralo se i o korištenju Arduina u nastavi i izvanškolskim aktivnostima srednjih škola. Polaznici FPGArduino radionice naučili su kako programirati FPGA sklopove u intuitivnoj Arduino razvojnoj okolini.

Fotografije s događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Autor: Tomislav Jagušt
Posjet djece iz Sesveta FER-u

U ponedjeljak, 30.03.2015. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 27 učenika osnovnih škola članova knjižnice Jelkovec, među kojima 7 djece - članova grupa za razvoj socijalnih vještina  iz  Iskre – Centra za edukaciju i savjetovanje iz Sesveta. Djeca su bila u pratnji  u pratnji stručne suradnice iz Iskre Jelene Okroša, mag. psihologije i mr. sc. Ive Klak Mršić, dipl. knjiž., koordinatorice Knjižnice Jelkovec ( Knjiznice grada Zagreba). Tijekom posjeta, učenici su imali prilike vidjeti FER-ov Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije, laboratorij ACROSS i humanoidne robote, te Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije. Nakon obilaska učenici su sudjelovali na radionici „Moj prvi robot“ gdje su naučili sami izrađivati i programirati Lego robote. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“ (dr. sc. Ana Sović Kržić) i studentskom udrugom eSTUDENT (Mirna Mihaljević, Goran Kutlača, Ivana Storjak i Maja Štefančić).

 

Autor: Ana Sović
Arduino day 2015 na FER-u

U sklopu svjetskog Arduino dana, 28. ožujka, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva organizira prigodne Arduino radionice. Sudionici radionica imat će priliku upoznati se s ovim uređajima te naučiti ili proširiti svoje znanje elektronike i programiranja. Radionice su besplatne i namijenjene svim uzrastima, no sadržajno najprikladnije starijim osnovcima i srednjoškolcima.

Održat će se tri radionice:

  • Arduino za početnike
  • Arduino za nastavnike
  • FPGArduino

Radionice će se održati u prostoru fakulteta, u subotu 28. ožujka od 17 do 20 sati.
Više detalja i prijavni obrazac možete pronaći na http://suza.fer.hr/ ili u informativnom letku.

Autor: Tomislav Jagušt
Predavanje na temu "Posao...

U srijedu 4. veljače u 14:45 sati, naš kolega Mirko Sužnjević održat će u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji predavanje na temu "Posao istraživača". U predavanju će se ukratko prezentirati važnost odluke o fakultetu, trenutno stanje na tržištu rada te prezentirati studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

U predavanju će se u detalje opisati prednosti i mane posla istraživača, što točno istraživači na fakultetima rade te način na koji funkcionira doktorski studij.

Autor: Tomislav Jagušt
Sat programiranja 2014. na FER-u

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i ove se godine, drugi put za redom, uključio u najveći obrazovni događaj u povijesti, Sat programiranja (eng. Hour of Code). Sat programiranja jednosatni je uvod u informatiku i programiranje, osmišljen tako da demistificira programiranje i pokaže kako baš svatko u samo sat vremena može naučiti osnove programiranja i algoritamskog rješavanja problema.
Ovaj globalni događaj, u kojem je prošle godine sudjelovalo preko 15 milijuna učenika iz cijelog svijeta, održava se u tjednu od 8. do 14. prosinca, a na FER-u će se održati u subotu, 13. prosinca, od 16 do 17 sati.

Ulaz je, naravno, besplatan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirani sudionike da se prijave na http://suza.fer.hr/.
 

Autor: Tomislav Jagušt
Dan otvorenih vrata FER-a 2014

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i ove godine organizira Dan otvorenih vrata. Ovaj događaj namijenjen je maturantima i učenicima srednjih škola, kojima uskoro slijedi donošenje važne životne odluke – izbora fakulteta na kojem će nastaviti svoje školovanje, ali isto tako i njihovim roditeljima, nastavnicima, učenicima osnovnih škola, te svima koji žele saznati nešto više o FER-u, mogućnostima studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja na njemu, te nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti koja se odvija na fakultetu.

Ovogodišnji Dan otvorenih vrata održava se u subotu 15. studenoga, od 10 do 16 sati.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu na Dan otvorenih vrata FER-a i upoznaju se sa svim zanimljivostima i inovacijama koje elektrotehnika i računarstvo nude, a maturante i učenike srednjih škola da upoznaju svoj budući fakultet i nastavnike. 

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na FER-u: Moj prvi robot...

Sastavite i isprogramirajte vlastitog robota! Dođite na radionicu "Moj prvi robot (LEGO Mindstorms)", u četvrtak, 16. listopada od 16 do 17:30 sati, na FER-u, u učionicu A209.

Hrpica LEGO kockica, 2 kotača, računalo, pokoji senzor, malo programiranja i puno mašte, to je sve što vam je potrebno da stvorite svog prvog pravog robota! Polaznici ove radionice naučit će sastavljati i programirati jednostavne robote uz pomoć LEGO Mindstorms edukacijskog kompleta. U svega 90 minuta, od hrpe nepokretnih kockica stvoriti ćemo robota koji se kreće po prostoriji i uspješno izbjegava prepreke, a uz to svira i "trepće".

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na FER-u: Radionica...

Izradite svoju vlastitu igru! Dođite na radionicu "Radionica izrade videoigrica (GameMaker)", u ponedjeljak, 13. listopada od 16 do 19 sati, na FER-u, u učionicu A209.

U radionici se podučava korištenje besplatnog programskog okruženja GameMaker koji je osmišljen prvenstveno da bi se mladi jednostavno naučili programiranju. Već nakon par radnih sati svatko će moći pokrenuti svojeg vlastitog klona Pacmana ili Tetrisa, a nakon još malo truda i potpuno novu igricu direktno iz svoje mašte.

 

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na FER-u: Genetika Pythona

Naučite osnove programskog jezika Python! Dođite na radionicu "Genetika Pythona", u nedjelju, 12. listopada od 10 do 13 sati, na FER-u.

Kroz spoj biologije i programiranja u Python-u polaznici će raditi na rješavanju problema iz bioinformatike, discipline koja usko povezuje biologiju i računarstvo, a ubrzano se razvijala zadnja dva desetljeća i koja zbog svojih uspjeha u obradi bioloških podataka postaje sve popularnija.

Polaznici će naučiti osnovne naredbe programskog jezika Python, neke algoritme za obradu podataka te osnove genetike i kombinatorike.


Radionicu organizira naš student Domagoj Pluščec, uz pomoć kolega iz Istraživačkog centra mladih.

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na FER-u: Napravi 3D...

Okušajte se u izradi vlastite 3D igre! Dođite na radionicu "Napravi 3D igru (Kodu)", u subotu, 11. listopada od 9 do 12 sati, na FER-u.

Pridružite nam se u izradi vlastite 3D igre. Koristit ćemo Kodu, jednostavan alat za programiranje i izradu igara. Namijenjen je posebno za sve koji žele napraviti prve korake u programiranju, a nemaju prethodno iskustvo.
Naučit ćemo kako nacrtati 3D svijet unutar igre i upoznat ćemo jednostavan programski jezik s kojim ćemo odrediti kako se ponašaju likovi u našoj igri. Naučit ćemo što je programiranje na zabavan način, kroz izradu vlastite 3D igre.

 

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na FER-u: Programiranje...

Igrate Angry birds? Želite li naučiti isprogramirati pticu da sustigne i pobijedi opaku svinjicu? Posjetite radionicu "Programiranje za najmlađe", u subotu, 11. listopada od 13 do 15 sati, na FER-u.

Radionica programiranja za najmlađe namijenjena je predškolskoj ili djeci početnih razreda osnovne škole, koji se do sada još nisu susreli s programiranjem, a posjeduju samo osnovna znanja i vještine rada na računalu (korištenje miša, snalaženje na tipkovnici, elementarno poznavanje brojeva).
roz niz nivoa jednostavne igre, polaznici će naučiti temelje programiranja i algoritamskog pristupa rješavanju problema.

 

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na FER-u: FPGA u praksi

Zanima vas kako daljinski upravljati LEGO makete ili modele automobila i tenkova? Posjetite radionicu "FPGA u praksi", u subotu, 11. listopada od 17-19 sati, na FER-u.

Polaznici radionice upoznat će se s FPGA tehnologijom kroz samostalni rad na razvojnim pločicama koje se koriste u nastavi na FERu. Praktični primjeri koji će biti predstavljeni uključuju sintezu jednostavnih kombinacijskih i sekvencijskih sklopova, daljinskih upravljača LEGO maketa i radioupravljivih modela tenkova, te konstrukciju AFSK modema za bežični prijenos podataka. Demonstrirat će se i mogućnosti korištenja FPGA sklopa kao mikroprocesorskog sustava (programiranje u jezicima C i BASIC).

Više informacija potražite na popratnom letku:
http://www.nxlab.fer.hr/dl/flyer.pdf

Autor: Tomislav Jagušt
EU Code Week na Fakultetu...

Od 11. do 17. listopada traje “Europe Code Week” (http://codeweek.eu/), , manifestacija čiji cilj je, kroz druženje i zabavu, približiti tehnologiju svim građanima Europe. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu uključio se u EU Code Week s nizom predavanja i radionica prilagođenih raznim uzrastima, od predškolske djece pa sve do njihovih roditelja i profesora. Na radionicama za početnike, polaznici će, kroz jednostavne i zabavne igre, naučiti osnove programiranja i algoritamskog pristupa rješavanju problema, tj. napraviti svoje prve programerske korake. Oni napredniji moći će se okušati u izradi 3D igara ili npr. isprogramirati svog vlastitog robota.


Raspored događanja:

DatumVrijeme (trajanje)Naziv radioniceUzrastPotrebno predznanje
SUBOTA 11.10.2014. 9:00 - 12:00 (180 min)Napravi 3D igru (Kodu)7-15-
SUBOTA 11.10.2014. 13:00 - 15:00 (2 x 60 min)Programiranje za najmlađe6-10-
SUBOTA 11.10.2014. 17:00 - 19:00 (120 min)Od Booleove algebre do mikroprocesora i robota: FPGA u praksi16-76poznavanje elementarne Booleove algebre i rada na računalu
NEDJELJA 12.10.2014. 10:00 - 13:00 (180 min)Genetika Pythona13-18-
PONEDJELJAK 13.10.2014.16:00 - 19:00 (180 min)Radionica izrade videoigrica (GameMaker)10-14-
ČETVRTAK 16.10.2014.16:00-17:30 (90 min)Moj prvi robot (LEGO Mindstorms)8-12osnove rada na računalu, osnove programiranja

 

Ulaz na sva događanja je naravno besplatan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirani sudionike, da se za radionice koje žele pohađati prijave pomoću ovog formulara.

Autor: Tomislav Jagušt

U petak 26.9. i u ponedjeljak 29.9.2014. održane su tri Arduino radionice pod nazivom Moj prvi animirani film. Na radionicama je sudjelovalo 27 učenika srednjih škola.

Radionice su započele upoznavanjem sa Arduino uređajima i potrebnim elektroničkim komponentama, te programiranjem Arduina tako da "odsvira" pjesmu Sretan rođendan.
Nakon dodavanja dodatnih komponenti (fotootpornik, tipkalo), učenici su mogli uključivati i isključivati zvuk, te svirati radeći sjenu na senzoru.
Za kraj, na Arduino je spojen motor, te je napravljen zoetrop - uređaj koji se vrti i stvara animirani film iz niza statičkih slika.

Autor: Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 10. lipnja 2014. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 11 učenika sedmog razreda Osnovne škole Stenjevec iz Zagreba u pratnji svoje profesorice fizike Irene Matošević. Tijekom posjeta učenici su posjetili Zavod za elektroakustiku (ZEA), Praktikum robotike te su sudjelovali u interaktivnoj radionici programiranja. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Storjak

U četvrtak, 29. svibnja 2014. predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva sudjelovali su na 1. međužupanijskoj izložbi inovacija Ivanić-Grad. Cilj izložbe bio je promovirati tehničke znanosti i inovativno stvaralaštvo mladih, kreativnih i inventivnih ljudi, koji svojim znanjem i inventivnošću osiguravaju budućnost hrvatskog gospodarstva, kao i njegovu prepoznatljivost u svijetu. Izložbu su organizirali Elektronički i računalni klub iz Ivanić-Grada Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske. Program popularizacije znanosti ''ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu'' predstavili su Jurica Babić, mag. ing., fakultetski predavač programa ŠUZA i Ivana Pek, univ. bacc. ing., suvoditeljica organizacijskog odobra ŠUZA-e ispred studentske udruge eSTUDENT. Jurica Babić, mag. ing. predstavljao je projekt ICT-AAC usmjeren na prijenos znanja i razvoj novih usluga potpomognute komunikacije u području informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.

 

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Ivana Pek

ponedjeljak, 5. svibnja 2014. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je po drugi put Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo". Na Smotri su 32 učenika i učenička tima iz 24 srednje tehničke i strukovne škole  javno prikazali svoje radove u prostorima Fakulteta.

Ovogodišnje održavanje Smotre na FER-u organizirano je u suradnji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i FER-a kroz FER-ov program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu", koji FER provodi u suorganizaciji s udrugama eSTUDENT i Hrvatska sekcija IEEE.

Detaljnije o tijeku Smotre moguće je pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Pek

U utorak, 29. travnja 2014. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetili su učenici četvrtog razreda Elektrotehničke škole Zagreb u pratnji njihovih profesorica Romane Bogut i Andreje Bednjanec koje su također diplomirale na ovom fakultetu te ravnatelja, profesora fizike i politehnike Renata Matejaša. Tijekom posjeta, učenici su obišli Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija te FER-ov centar ACROSS. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

 

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Iva Bojić

12. festival znanosti održao se ove godine od 7 do 12. travnja 2014. godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Glavna tema ovogodišnjega Festivala bila je "valovi", ali su se, kao i prijašnjih godina, obrađivale i druge znanstvene teme koje bi mogle biti zanimljive i poučne publici. U četvrtak, 10. travnja 2014. godine na Festivalu su sudjelovali članovi studentske udruge eSTUDENT predstavljajući program popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva ''ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu'' koji suorganiziraju te projekt Udruge Elektroboj, interaktivnom prezentacijom pod nazivom ''Glazbena olovka'' koju je pripremio i održao student Ivan Kunović.

 

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Ivana Pek

U četvrtak, 10. travnja 2014. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 20 učenika trećeg razreda Osnovne škole Tina Ujevića iz Zagreba u pratnji svoje učiteljice Barke Marjanović. Tijekom posjeta učenici su posjetili Zavod za osnove elektrotehnike i električna mjerenja, Zavod za telekomunikacije te su sudjelovali u interaktivnoj radionici programiranja. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Pek

U subotu 15. ožujka 2014. godine na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) održana je Znanstvena subota na FER-u. Znanstvena subota na FER-u je jednodnevni događaj koji srednjoškolcima približava znanost i istraživački rad iz područja STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) kroz praktični rad na radionicama. Ovom događaju je prisustvovalo tridesetak srednjoškolaca koji su se ove subote susreli sa stvarnim problemima s kakvima se susreću inženjeri s FER-a. Srednjoškolci su tako napravili svoj prvi ekspertni sustav, naučili što su to genetski algoritmi i gdje se mogu koristiti, konstruirali semafor, naučili računalo raspoznavati karte, savladali jezik Interneta te napravili svoju prvu računalnu igricu. Radionice su trajale tri sata, a vodili su ih studenti FER-a, dok su na samom događaju sudjelovali srednjoškolci iz Zagreba i okolice, Zadra i Varaždina.
Znanstvenu subotu organizirali su Društvo za edukaciju van okvira, Fakultet elektrotehnike i računarstva kroz program popularizacije znanosti ŠUZA – “Iz škole u akademsku zajednicu” te studentska udruga eSTUDENT.

Autor: Ivana Storjak

U subotu, 15. ožujka 2014. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održat će se Znanstvena subota na FER-u s početkom u 10 h. Događaj popularizacije znanosti organizira Društvo za edukaciju van okvira - EVO u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, programskim timom FER-ovog programa popularizacije znanosti ''ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu", studentskom udrugom eSTUDENT te predstavnicom programa obrazovnih aktivnosti Hrvatske sekcije IEEE dr. sc. Ivom Bojić.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na http://tinyurl.com/ISprijave.
Broj polaznika je ograničen.

Autor: Ivana Storjak

U četvrtak, 27. veljače 2014. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 23 učenika trećeg razreda Osnovne škole Pavleka Miškine Zagreb  u pratnji svoje učiteljice Ivane Fak. Tijekom posjeta, učenici su imali priliku posjetiti FER-ov centar ACROSS  te sudjelovati u interaktivnoj radionici programiranja na kojoj su neki od njih prvi put pisali vlastite programe. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

 

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Pek

U petak, 21. veljače u 17:30 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u prostoriji A111 održat će se tribina za studente pod nazivom ''Zašto su geniji bili loši učenici?''. Predavanje organizira udruga eSTUDENT u sklopu projekta Znanost za sve, u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom koje od 17. do 23. veljače organizira 7. tjedan psihologije u Hrvatskoj. Kao predavači će biti ugošćene Jasna Cvetković - Lay, osnivačica udruge Bistrić te dr. Ana Sović, članica organizacijskog odbora ŠUZA-e, koje će predstaviti svoj dosadašnji rad s nadarenom djecom.

 

Više informacija o temi predavanja i predavačima pročitajte u nastavku vijesti.

 

Autor: Ivana Pek

četvrtak, 16. siječnja u 15:30 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u prostoriji D115 održat će se drugi redoviti mjesečni sastanak popularizatora područja STEM. Kao i prethodni sastanak, bit će to otvoren razgovor na sve teme vezane uz popularizaciju. Svi zainteresirani pozvani su sudjelovati i pridonijeti raspravi svojim idejama, pitanjima i nedoumicama u popularizaciji. Dođite razmijeniti ideje o temama i načinima popularizacije te prikazati svoju buduću aktivnost kako biste dobili mišljenje kolega.

Autor: Ivana Pek
Održan je prvi mjesečni sastanak...

U četvrtak, 19. prosinca u 15:30 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u prostoriji D115 održan je prvi redoviti mjesečni sastanak popularizatora područja STEM. U sklopu sastanka student Aleksandar Gavrilović održao je prisutnima, njima petnaestak, predavanje o alatu GameMaker, kao i konceptu ljetne radionice izrade računalnih igara u sklopu ŠUZA programa za popularizaciju znanosti. Također je pokazao primjer izrade jednostavne igrice u navedenom alatu, pri čemu su prisutni kroz otvoreni razgovor raspravljali o pristupu djeci na interaktivnoj radionici te koji su ključne metode koje treba primijeniti.

Datoteka s predavanjem o alatu i radionici GameMaker nalazi se u repozitoriju.

 

Autor: Ivana Pek

U nedjelju, 15. prosinca 2013. godine održana je na Fakultetu elektrotehnike  i računarstva (FER)  interaktivna radionica Sat programiranja (engl. Hour of code) na kojoj je preko 100 sudionika između 6 i 46 godina starosti programiralo svoje prve programe

Radionica je organizirana kroz program za popularizaciju znanosti FER-a „ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu“ u suradnji s najvećom strukovnom organizacijom inženjera IEEE te studentskom udrugom eSTUDENT.

Obzirom na odaziv i pozitivne komentare polaznika, radionica je ocijenjena vrlo uspješnom te je pokazan interes za organizacijom više ovakvih događaja, što je i cilj programa ŠUZA.

Detalji o događaju nalaze se u nastavku obavijesti. 

Autor: Ivana Pek

U četvrtak, 19. prosinca u 15:30 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u prostoriji D163 održat će se prvi redoviti mjesečni sastanak popularizatora područja STEM. Bit će to otvoren razgovor na sve teme vezane uz popularizaciju. U sklopu sastanka student Aleksandar Gavrilović održat će predavanje u kojemu će predstaviti GameMaker kao alat i koncept ljetne radionice izrade računalnih igara u sklopu ŠUZA programa za popularizaciju znanosti.

 

Više informacija o temi predavanja i predavaču pročitajte u nastavku vijesti.

Autor: Ivana Pek

U nedjelju, 15. prosinca 2013. godine između 15 i 17 h na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u učionicama A101 i A102 održat će se interaktivna radionica Sat programiranja.

Radionica se održava u sklopu tjedna promicanja računarske znanosti Computer Science Education Week, svjetskog projekta pokrenutoga od strane Marka Zuckerberga i tvoraca popularne aplikacije Angry Birds, a organizirana je  u sklopu programa popularizacije znanosti FER-a ''ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu'' u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT.

Na radionicu se je potrebno prethodno prijaviti na suza@fer.hr. U prijavi navesti dob djeteta te razinu predznanja ako postoji.

Autor: Ivana Pek

U organizaciji XV. gimnazije, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM) od 14. listopada 2013. održavaju se matematičke radionice za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole - RADDAR.

U sklopu programa RADDAR učenici su u subotu, 30.11.2013. posjetili laboratorij Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju te pogledali električni automobil i tricikl na solarni pogon 

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Kata Banožić

Od 18. do 29. studenoga 2013. godine na FER-u je održana prva radionica popularizacije znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (engl. STEM). Petnaest polaznika radionice su bili uglavnom mlađi nastavnici i nekoliko studenata. Na radionici su obrađene teme popularizacije u užem smislu, teorija učenja, prezentacijskih vještina i dramaturgije. Radionicu su vodili mr. sc. Predrag Pale i dramaturginja Irena Krčelić. Kao produkt prve radionice za popularizaciju područja STEM održane na FER-u, napravljena je Facebook grupa ŠUZA iliti Popularizacija znanosti koja je otvorena svim zainteresiranima za popularizaciju područja STEM. 

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Ivana Pek

Povodom 18. Smotre Sveučilišta u Zagrebu u petak, 15. studenoga i u subotu, 16. studenoga 2013. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) održani su Dani otvorenih vrata. Na uvodnom predavanju prodekan za nastavu prof. dr. sc. Davor Petrinović posjetiteljima je govorio o uvjetima upisa za sljedeću akademsku godinu, općim informacijama i studiju na FER-u. U sklopu predavanja prikazan je promotivni film koji su snimili studenti FER-a, a koji pokazuje što čeka buduće brucoše. Nakon uvodnog predavanja prisutni su prema vlastitom izboru posjećivali različite ponuđene sadržaje poput posjeta zavodima i laboratorijima, praktičnih demonstracija i znanstveno-popularnih predavanja.

Autor: Ivana Pek

Na Ljetnoj školi znanosti u Požegi 14. kolovoza 2013. godine dr. sc. Iva Bojić održala je pozvano predavanje na engleskom jeziku pod nazivom „How to efficiently write a scientific paper“. Svrha predavanja je bila objasniti učenicima srednjih škola na koji način u znanstvenom članku mogu opisati rezultate svog znanstvenog rada provedenog u sklopu Ljetne škole znanosti. Predavanju je prisustvovalo dvadesetak učenika iz Francuske, Hrvatske, Mađarske i Srbije. Nakon uspješno odslušanog predavanja u Požegi, učenici su u rujnu 2013. godine imali priliku prezentirati svoje znanstvene radove na učeničkoj sesiji na međunarodnoj konferenciji ELMAR. Kao rezultat uspješno održane učeničke sesije, objavljen je zbornik učeničkih radova pod nazivom „Proceedings of secondary school students session  ELMAR-2013“.

Autor: Ivana Pek

U prostorijama XV. gimnazije i FER-a od 14. listopada 2013. godine počinju se održavati matematičke radionice za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Radionice su besplatne i sva djeca koju zanima matematika su dobrodošla. Uz XV. gimnaziju i FER, suorganizator aktivnosti je udruga Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM).

Cilj  aktivnosti je razvoj matematičkih znanja i matematičkog mišljenja, kao i  povećanje motivacije za učenje matematike, kroz upoznavanje s primjenom. Radit će se na produbljivanju propisanih matematičkih sadržaja kroz rad, igru i upoznavanje s učenicima XV. gimnazije, kao i studentima matematike i FER-a iz udruge MNM. Polaznici mogu pohađati radionice te upoznati laboratorije XV. gimnazije i FER-a.

Uvodni sastanak održat će se u ponedjeljak, 30. rujna 2013. u 19 sati u prostorima XV. gimnazije na adresi Jordanovac 8. Na sastanak su pozvani roditelji, nastavnici i učenici zainteresirani za ovu aktivnost. Sastanku će prisutvovati organizatori: Sandra Madžar, profesor; učitelj savjetnik, prof. dr. sc. Vesna Županović, doc. dr. sc. Domagoj Kovačević, Sanja Antoliš, profesor savjetnik, Nikola Adžaga, MNM i Petar Bakić, MNM.

U repozitoriju se nalazi letak za promociju ove aktivnosti.

Autor: Neven Drljević

33 učenika trećih razreda Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, u pratnji njihovog nastavnika Damira Milete, dipl. ing., posjetili su 3. lipnja 2013. Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tijekom posjeta, učenici su imali priliku upoznati se s prilikama koje se nude na FER-u tijekom studija i u kasnijem profesionalnom životu, posebice na zavodima koji su obiđeni tijekom posjeta: Zavod za primijenjenu fiziku, Zavod za radiokomunikacije i Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Neven Drljević

11. Festival znanosti održao se ove godine od 22. do 27. travnja 2013. godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Glavna tema ovogodišnjega Festivala bila je "budućnost", ali su se, kao i prijašnjih godina, obrađivale i druge znanstvene teme koje bi mogle biti zanimljive i poučne publici. Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) na Festivalu bio je petak, 26. travnja 2013. godine, na kojemu se ŠUZA priključila predstavnicima Fakulteta koji su posjetiteljima predstavili atraktivne humanoidne robote. Obzirom da se Festival održava prije svega za djecu i mlade, težilo se da način prezentacije bude zanimljiv, prilagođen publici i što interaktivniji. Djeca su tako mogla plesati i šetati s robotima ili igrati igru ''križić-kružić'' protiv njih. Također, posjetitelji su mogli saznati sve o aktivnostima programa ŠUZA.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Ivana Pek

četvrtak, 18. travnja 2013. godine, po prvi puta se na FER-u održala Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo". Na Smotri su 34 učenika i učenička tima iz 28 srednjih tehničkih i strukovnih škola javno prikazali svoje radove u "Aleji laptopa" FER-a.

Smotra je privukla mnoštvo zainteresiranih posjetitelja. Poseban interes za radove iskazali su mnogi profesori FER-a, kao i doktorandi i studenti, čime su uveličali sam događaj, pokazujući učenicima da su njihovi napori svrsishodni i zanimljivi stručnjacima iz područja.

Ovogodišnje održavanje Smotre na FER-u organizirano je u suradnji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i FER-a kroz FER-ov program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu", koji FER provodi u suorganizaciji s udrugama eSTUDENT i Hrvatska sekcija IEEE.

Zbog prisutnosti stručne javnosti i velkog interesa za radove, učenici, njihovi mentori i ASOO ocijenili su ovogodišnju Smotru vrlo uspješnom. Također je pozdravljen interes FER-a za povezivanjem s nižim razinama obrazovne vertikale.

Detaljnije o tijeku Smotre moguće je pročitati u nastavku obavijesti, gdje su objavljene fotografije nagrađenih radova i ključnih trenutaka Smotre.

 

Autor: Neven Drljević

Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo" po prvi puta će se ove godine održati na FER-u! Radove će biti moguće pogledati tijekom javnog predstavljanja u

četvrtak, 18. travnja 2013. od 9 do 18 sati
​u Aleji laptopa FER-a.

34 učenika ili učenička tima tehničkih srednjih škola predstavit će svoje elektrotehničke ili računarske radove. Posjetitelji će tako moći vidjeti auto originalno pogonjen benzinskim motorom prerađen u potpuno električni autovjetroelektranu od 500 Wfunkcionalni stroj za pranje rublja,CNC glodalicu i mnoge druge radove, sve napravljeno radom srednjoškolskih učenika tehničkih srednjih škola.

Smotru organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih(ASOO) u suradnji s FER-om kroz FER-ov program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" koji FER provodi u suradnji s udrugama eSTUDENT i Hrvatska sekcija IEEE.

Posjetite u četvrtak buduće kolege i potaknite ih na daljnji razvoj svojih vještina i znanja!

Program Smotre, pregled radova i dodatne detalje možete pronaći u nastavku obavijesti.

Autor: Neven Drljević

Srednjoškolci iz Švedske i njihovi kolege iz Prve srednje informatičke škole u Zagrebu, koji su ih ugostili zadnjih nekoliko dana, posjetili su u srijedu, 20. ožujka 2013. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva. Posjet se odvijao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA, s fokusom na područje razvoja aplikacija za pokretne uređaje. Učenici su stoga posjetili Zavod za primijenjeno računarstvo i Zavod za telekomunikacije FER-a te poslušali predavanje "Design: UX and UI".

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Neven Drljević

11. Festival znanosti ove će se godine održati od 22. do 27. travnja 2013. godine u Tehničkom muzeju, Savska 18, Zagreb. Glavna tema ovogodišnjega Festivala je "budućnost", ali će se, kao i prijašnjih godina, obrađivati i druge znanstvene teme koje bi mogle biti zanimljive i poučne publici.

Molimo razmotrite mogućnost aktivnog sudjelovanja na 11. Festivalu znanosti kroz održavanje predavanja, radionice, izložbe ili kroz prikaz kratkog filma. FER-ov dan na Festivalu je petak, 26. travnja 2013. godine. Ako ste zainteresirani uključiti se u program 11. Festivala znanosti, molimo javite se prodekanu za znanost FER-a do 1. ožujka 2013. godine do 10 sati. Za informaciju i pripremu pročitajte tekst u nastavku obavijesti.

Autor: Mislav Grgić

Laboratorij slave, natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoslovnih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti počelo je s prijavama natjecatelja za ovu godinu.

Svaki natjecatelj ima tri minute za izlaganje znanstvene teme po vlastitom izboru, a mogu se prijaviti svi zaljubljenici u znanost od 18 do 35 godina starosti koji studiraju ili predaju na nekom od prirodoslovnih ili tehničkih fakulteta te osobe koje rade na primjeni znanost, matematike ili tehnologije u različitim područjima.

Program natjecanja sastoji se od dva kruga, a za svaki krug potrebno je pripremiti po jednu prezentaciju. Prednatjecanja će se održati od 8. do 18. travnja 2013. godine u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, a troje prvoplasiranih iz svakog grada bit će pozvano na završno natjecanje koje će se održati 7. svibnja 2013. godine.

Troje prvoplasiranih natjecatelja osvojit će prijenosna računala dok će pobjednik završnog natjecanja osvojiti i putovanje u Veliku Britaniju te sudjelovanje u međunarodnom Laboratoriju slave na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u lipnju 2013. godine.

Laboratorij slave u Hrvatskoj organiziraju Festival znanosti i British Council u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama te financijsku potporu i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Više informacija o natjecanju može se pronaći ovdje.

Autor: Mislav Grgić

Na dan Svetog Nikole, 6. prosinca 2012. godine, Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetili su učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Kralj Tomislav iz Zagreba.

Učenici su posjetili FER-ov centar ACROSS gdje su imali priliku vidjeti istraživačku opremu u laboratoriju koja uključuje mobilne platforme, manipulatore, letjelice te humanoidne robote. Također su posjetili FER-ov Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES, Laboratory for Renewable Energy Sources) koji se bavi istraživanjem sustava za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije i energije vjetra, kao i pohranom i korištenjem električne energije pomoću vodikovih gorivih ćelija.

Na Zavodu za elektroakustiku FER-a vidjeli su demonstraciju fizikalnih pojava vezanih uz širenje zvuka, boravili su u posebnom akustičkom prostoru, tzv. "gluhoj komori", a u glazbenoj slušaonici vidjeli su profesionalnu elektroakustičku opremu, a poneki i sami aktivno sudjelovali u njezinoj primjeni. Na popularnom glazbenom primjeru demonstrirana im je glasnoća i upozoreni su na potencijalne opasnosti oštećenja sluha zbog slušanja preglasne glazbe.

Nakon obilaska učenicima i njihovim profesorima podijeljeni su prigodni pokloni za Svetog Nikolu.

Posjet je organiziran na inicijativu Brune Oreškovića, dipl. ing., iz tvrtke MARUS-ATM i Kluba mladih tehničara - Trešnjevka sjever te se odvijao u sklopu programa popularizacije znanosti FER-a "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu".

U nastavku možete pogledati odabrane fotografije posjeta, dok su sve fotografije posjeta dosupne na ovoj poveznici.

 

Autor: Neven Drljević

Povodom 17. Smotre Sveučilišta u Zagrebu od 15. do 17. studenoga 2012., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva organiziraju se Dani otvorenih vrata.

Fakultetska vrata bit će širom otvorena svim zainteresiranim posjetiteljima u 

  • petak, 16. studenoga 2012. godine u terminu od 15 do 18 sati i u 
  • subotu, 17. studenoga 2012. godine u terminu od 10 do 13 sati.

U okviru posjeta, gostima će biti održana kratka prezentacija o FER-u, kao i tri vođene ture po zavodima i laboratorijima FER-a.

Srednjoškolci će imati priliku upoznati što ih čeka jednoga dana kada upišu FER, a i roditelji će moći saznati na koji način i gdje njihova djeca provode svoje vrijeme, jer je za tu djecu FER postao njihov drugi dom.

Srdačno vas pozivamo da prisustvujete ovom iznimnom događaju i da proširite informaciju svima koji bi mogli biti zainteresirani: https://www.facebook.com/events/464316920276570/

Autor: Neven Drljević

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

hvala svima koji su iskazali interes sudjelovati u aktivnostima oko popularizacije naših istraživanja, rada i struke te suradnje sa srednjim i osnovnim školama (prijavilo se preko 50 djelatnika, doktoranada i studenata FER-a).

Prijavljene osobe, ali i svi ostali koji se naknadno žele uključiti, pozivaju se na sastanak s temom: "Što JA mogu učiniti na popularizaciji struke i FER-a, a što FER može napraviti da mi u tome pomogne". Sastanak će se održati u četvrtak, 8. studenoga 2012. godine s početkom u 11.00 sati u Sivoj vijećnici FER-a (desno od pulta Studentske službe). Sastanak će trajati do 90 minuta.

Radi sustavnog pristupa ovom projektu/programu, FER je uspostavio blisku suradnju i sklopio sporazume o suradnji s nacionalnim agencijama nadležnim za srednje i osnovne škole: Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Pored toga, formiran je i cjelovit program FER-ovih aktivnosti oko popularizacije znanosti i struke pod nazivom "ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu" (više informacija na: suza.fer.hr), koji je prijavljen na nedavno raspisani Javni poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za financijske potpore programima u području popularizacije znanosti (link).

Autor: Mislav Grgić

Na FER-u je 7. studenoga 2012. godine svečano potpisan Sporazum o suradnji između FER-a i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Sporazum o suradnji potpisali su dekan FER-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić i ravnatelj ASOO-a Ivan Šutalo, dipl. ing.

Djelatnost ASOO-a su poslovi planiranja, razvijanja, organiziranja, provedbe, praćenja i unapređivanja sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Vizija ASOO-a je dostupan, fleksibilan i prohodan sustav strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, temeljen na kompetencijama, u funkciji potreba svakoga pojedinca i društva, nositelj razvoja hrvatskoga gospodarstva i veće zapošljivosti. Misija ASOO-a je obrazovanje učiniti najsnažnijim korijenom osobnoga rasta i uspjeha. FER i ASOO iskazuju interes surađivati na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno kroz zajedničko prijavljivanje projekata te zajednički nastup prema gospodarstvu i javnoj upravi vezano uz istraživanja, stručni rad te obrazovanje djece i odraslih.

U nastavu obavijesti nalazi se nekoliko fotografija sa svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji.

Autor: Mislav Grgić

U srijedu, 31. listopada 2012. godine na FER-u je svečano potpisan Sporazum o suradnji između FER-a i Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO). Sporazum o suradnji potpisali su dekan FER-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić i ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović, prof.

Djelatnost AZOO-a je obavljanje stručnih i savjetodavnih poslova u odgoju i obrazovanju. AZOO sudjeluje u praćenju, unapređivanju i razvoju odgoja i obrazovanja na području predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, obrazovanja odraslih te školovanja djece hrvatskih građana u inozemstvu i djece stranih državljana.

Ovaj Sporazum otvara vrata bliskoj suradnji dvaju važnih institucija iz područja obrazovanja u Hrvatskoj, koja će se u prvom koraku usmjeriti na unapređenje područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i prirodoslovlja (STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics), područja koje je u modernim zemljama svijeta prepoznato kao glavni pokretač gospodarskog razvoja svake zemlje. Suradnja na konkretnim aktivnostima popularizacije područja STEM kroz suradnju s gimnazijama i osnovim školama započet će početkom 2013. godine.

U nastavu obavijesti nalazi se nekoliko fotografija sa svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji.

Autor: Iva Bojić