ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti kroz edukacijske seminare za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U 2017. godini organizirali smo preko 30 radionica i znanstveno-popularnih predavanja, a Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je preko 5000 učenika, roditelja i nastavnika u sklopu Dana otvorenih vrata, Noći muzeja, raznih predavanja, radionica i izložbi.

Sljedeći događaji:

13. rujna 2019. NOVsky Novska
27. rujna 2019. Europska noć istraživača
5. - 20. listopada 2019. EU Code Week @ FER
studeni 2019.  Dan otvorenih vrata FER-a
prosinac 2019.  Sat programiranja @ FER

Predavanje o broju pi

Studentska udruga eStudent i ŠUZA pozivaju vas na popularno-znanstveno predavanje

"Bilo kuda, Pi svuda"

koje će prigodno održati doc. dr. sc. Tomislav Burić u ponedjeljak, 14. ožujka 2016., u 18.15, u dvorani D1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predavanje je otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

 

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Problem računanja opsega i površine kruga intrigirao je ljude od davnina. U ovom znanstveno-popularnom predavanju prikazat će se povijest tog problema i računanja konstante pi od drevnih Egipćana i Babilonaca do modernog doba superbrzih računala. Predstavit će se razne poznate i, još uvijek, nepoznate zanimljivost o broju pi. Izvest će se zanimljiv pokus iz geometrijske vjerojatnosti. Završit će s malom nagradnom igrom vezanom uz recitiranje decimala broja pi.

 

Dr. sc. Tomislav Burić je docent na Zavodu za primijenjenu matematiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Diplomirao je na FER-u 2007. godine iz područja strojnog učenja, a doktorirao na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta 2011. godine u polju matematike pod mentorstvom prof. dr. sc. Nevena Elezovića. Objavio je više znanstvenih radova u međunarodnim časopisima iz područja matematičke analize te se znanstveno usavršavao u Australiji. Dobitnik je nagrade "Roberto Giannini" za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima.

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti