ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


U ponedjeljak, 10. lipnja 2014. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 11 učenika sedmog razreda Osnovne škole Stenjevec iz Zagreba u pratnji svoje profesorice fizike Irene Matošević. Tijekom posjeta učenici su posjetili Zavod za elektroakustiku (ZEA), Praktikum robotike te su sudjelovali u interaktivnoj radionici programiranja. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.Po dolasku učenici su prvo posjetili Zavod za elektroakustiku (ZEA) gdje su nakon kratkog teorijskog uvoda kroz demonstraciju imali priliku upoznati mnogo elektroakustičkih elemenata te shvatiti njihov način rada i primjenu u svakodnevnom životu. Također su upoznali brojne pojmove vezane uz zvuk i njegova valna svojstva kao što je npr. pojava stojnih valova s obzirom na položaj zvučnika u prostoriji, odabranu frekvenciju i dimenzije prostorije.    

                   

                                 dr. sc. Marko Horvat objašnjava teoriju stojnih valova 


Zvukomjerom su mjerili razinu buke u slušaonici i spoznali ograničenja pri slušanju glasne glazbe s obzirom na ljudsko zdravlje. Također su upoznati s pojavom odjeka u zatvorenom prostoru i njegovog odsustva u gluhoj komori.


                   
                                                     Boravak u gluhoj komori


Za kraj posjeta zavodu profesorica Matošević im je vlastitim primjerom demonstrirala rad izmjenjivača glasa upitavši ih ozbiljnim tonom: ˝Tko će danas odgovarati?˝ nakon čega su u smijehu i znatiželji sami testirali utjecaj izmjenjivača na njihov glas.

                   
                                          Učenici proučavaju opremu za obradu zvuka

Program za učenike na ZEA -i pripremio je dr. sc. Marko Horvat.

Nakon posjeta ZEA-i, učenici su sudjelovali i u radionici programiranja na kojoj je šest predavača pomagalo učenicima napisati njihove programe. Radionica je osmišljena po uzoru na prošlogodišnju radionicu Sat programiranja, organiziranu u sklopu tjedna promicanja računarske znanosti (engl. Computer Science Education Week). Učenici su učili programirati koristeći Light bot i Code combat, a za uspješno završenu radionicu nagrađeni su certifikatima.


                   
                                            Učenice kroz igru uče programirati

Načuvši pitanje učenika profesorici: ˝Kakav je to FER bez robota?˝, organizacijski tim proveo ih je praktikumom robotike kako bi sva očekivanja bila ispunjena. Studenti treće godine FER-a Marko Gršković, Anita Jonjić i Lucija Kopić predstavili su im svoj projekt Lego robot kroz demonstraciju objašnjavajući teorijsku pozadinu rada robota. Također su im ispričali kako je tekao proces sastavljanja i programiranja robota uz poteškoće s kojima su se susreli kroz izradu funkcionalnog robota u sklopu predmeta Praktikum robotike. Učenici su sa znatiželjom promatrali kako naizgled jednostavan model izrađen od Lego kockica može imati znanstvenu primjenu te poželjeli sami izraditi isti.

                   
                                                       Demonstracija Lego robota 

U organizaciji posjeta sudjelovale su članice organizacijskog tima ŠUZA-e dr. sc. Iva Bojić, Ivana Storjak i Ivana Pek, univ. bacc. ing. Organizacijski tim htio bi se zahvaliti Zavodu za elektroakustiku, udruzi eSTUDENT na suradnji u organizaciji, Tomislavu Jaguštu, dipl. ing. na pomoći u prilagodbi radionice te svim predavačima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi se još jednom učenicima približila ljepota područja STEM, a to su: Leon Dragić, mag. ing. comp., Neven Drljević, mag. ing. comp. te članovi studentske udruge eSTUDENT Gordan Ovčarić i Marko Hruška.

Događaj je fotografirao Danijel Peček iz eSTUDENTa.

Autor: Ivana Storjak
Popis obavijesti