ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


U petak 26.9. i u ponedjeljak 29.9.2014. održane su tri Arduino radionice pod nazivom Moj prvi animirani film. Na radionicama je sudjelovalo 27 učenika srednjih škola.

Radionice su započele upoznavanjem sa Arduino uređajima i potrebnim elektroničkim komponentama, te programiranjem Arduina tako da "odsvira" pjesmu Sretan rođendan.
Nakon dodavanja dodatnih komponenti (fotootpornik, tipkalo), učenici su mogli uključivati i isključivati zvuk, te svirati radeći sjenu na senzoru.
Za kraj, na Arduino je spojen motor, te je napravljen zoetrop - uređaj koji se vrti i stvara animirani film iz niza statičkih slika.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti