ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Održan Arduino dan na FER-u

U subotu, 28. ožujka na FER-u je, prigodnim radionicama, obilježen svjetski Arduino dan. U tri radionice (Arduino za početnike, Arduino za nastavnike, FPGArduino) ugostili smo ukupno oko osamdesetak sudionika. 

Polaznici radionice Arduino za početnike upoznali su se (uglavnom po prvi put) s ovim uređajima i naučili ili poboljšali svoje znanje elektronike i programiranja. Radionica za nastavnike okupila je 30 nastavnika iz Zagreba i okolice, Rovinja i Malog Lošinja. Polaznici su naučili treptati raznobojnim LED po svojoj želji, svirati jednostavnu melodiju, čitati vrijednosti s potenciometra i fotootpornika te time mijenjati frekvenciju trepetanja i visinu zvuka. Razgovaralo se i o korištenju Arduina u nastavi i izvanškolskim aktivnostima srednjih škola. Polaznici FPGArduino radionice naučili su kako programirati FPGA sklopove u intuitivnoj Arduino razvojnoj okolini.

Fotografije s događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti