ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


FER na 13. Festivalu znanosti

Od 20. do 25. travnja održao se 13. po redu Festival znanosti. Ovogodišnja tema bila je Sunce.

FER je, kao i prethodnih godina, u sklopu svog programa popularizacije znanosti ŠUZA, sudjelovao na Festivalu znanosti, i to ovaj put s prigodnom edukativnom radionicom "Lego i solarna energija". Na radionici su Ana Sović Kržić i Tomislav Jagušt predstavili Lego robote i edukacijsko vozilo pogonjeno uz pomoć energije iz fotonaponskih ćelija. Posjetitelji su na praktičnom primjeru mogli naučiti ponešto o fotoelektričnom efektu i električnoj energiji, kako nastaje električna energija u solarnim ćelijama, kako se prenosi i gdje i zašto se skladišti, ali i o načinu na koji rade Lego Mindstorms roboti te kako programirati Lego robota koji uspješno otkriva i zaobilazi prepreke.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti