ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Večer matematike na FER-u

U okviru manifestacije Večer matematike, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u četvrtak, 7.12.2017. u dvorani B3 održat će se dva predavanja:
 

18:00 prof.dr.sc. Andrea Aglić Aljinović: „Rješavanje nekih zapetljanih problema pomoću nizova nula i jedinica“
19:00 doc.dr.sc. Tomislav Burić: „Bilo kuda, broj Pi svuda“

 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Manifestaciju organizira Hrvatsko matematičko društvo.

Pozivamo Vas da nam se pridužite i kroz dva popularna matematička predavanja naučite nešto novo o matematici u svijetu, i oko nas.

 

Više informacija o predavanjima i samoj manifestaciji Večer matematike pogledajte u nastavku obavijesti.

„Rješavanje nekih zapetljanih problema pomoću nizova nula i jedinica“

Grayev kod je niz svih 2ⁿ binarnih vektora (kodova) duljine n sa svojstvom da se dvije uzastopne vrijednosti razlikuju samo u jednoj znamenki, a generiran je rekurzivno, zrcaljenjem. Kod je nazvan po fizičaru Franku Grayu koji ga je opisao u svom patentu iz 1953. kod pretvaranja analognih signala u vakumskim cijevima prvih televizora u boji.
Na ovom predavanju ćemo vidjeti kako se pomoću Grayevih kodova mogu riješiti kombinatorni problemi Hanojskih tornjeva i Kineskih prstenova.
 
„Bilo kuda, broj Pi svuda“
"Broj pi kao zagonetna konstanta kruga bila je predmet istraživanja i fascinacije od drevnih Egipćana do modernog doba. Dođite na predavanje i saznajte sve tajne i zanimljivosti ovog posebnog broja jer gdje god da se okrenete oko sebe, vidjet ćete neki krug ili kružni oblik, odnosno gledat ćete u pi!"


Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Više informacija potražite na stranicama Hrvatskog matematičkog društva.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti