ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


U petak, 29.01.2016. se u više od 200 muzeja i ustanova diljem Republike Hrvatske obilježava Noć muzeja. Ovoj manifestaciji će se po prvi puta priključiti i Fakultet elektrotehnike i računarstva interaktivnom i edukativnom izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala i računalnog softvera, igraonicom starih igara, te druženjem uz mini predavanja o povijesti elektrotehnike i računarstva u Hrvatskoj. Posjetitelji će, između ostalog, moći isprobati Ivel Ultru, Orao, Atari 2600, odigrati Pacman, Pong, Super Maria ili Tetris. Fakultet elektrotehnike i računarstva ovaj događaj organizira u suradnji sa Klubom studenata elektrotehnike, Radioklubom FER-a, muzejom informatike PEEK&POKE, XV. gimnazijom iz Zagreba, Istraživačkim centrom mladih, udrugom eSTUDENT, retro.hr te posebnim gostom, dizajnerom prvog domaćeg serijski proizvedenog mikroračunala Ivel Ultre – Branimirom Makancem.
Noć muzeja na FER-u počinje u 18:00 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

 

Putujući vremenskom crtom posjetitelji će moći pobliže upoznati razvoj elektrotehnike i računarstva, isprobavajući razna stara računala i njihove principe rada. Kroz mini predavanja o povijesti mikroračunala i razvoja softvera u Hrvatskoj, izložena računala i programi će biti pobliže opisani od strane samih autora. Kako bi se posjetitelji uz sve to zabavili, bolje upili mnoštvo informacija i provjerili ih u praksi, bit će organizirana i igraonica igara koje su obilježile djetinjstvo mnogih generacija.


Na izložbi starih mehaničkih i elektroničkih računala i video igara, posjetitelji će moći razgledati i isprobati stara mehanička računala, prvo domaće mikroračunalo Ivel ultra te razna druga stara računala i igraće konzole. Izložbom će također biti prikazan razvoj elektroničkih komponenti i sustava usporedbom njihovih dimenzija i mogućnosti te razvoj grafike video igara od početaka do danas.


Super Mario, Space Invaders i Pacman samo su neke od igara koje posjetitelje očekuju u retro igraonici, gdje će se, uz pomoć starih računala i konzola imati priliku vratiti u vrijeme 8-bitne grafike i zvuka.


Sjećate li se kako Bongo iz Smogovaca programira Ivel Ultru svojim mislima? Posjetite Noć muzeja na FER-u i upoznajte glavnog dizajnera Ivel Ultre, Branimira Makanca, i iz prve ruke saznajte sve o tom prvom domaćem računalu.

 

Autor: Ana Sović
Popis obavijesti