ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Posjet učenika Elektrotehničke škole...

U četvrtak, 6. svibnja 2016. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 20 učenika trećeg i četvrtog razreda Elektrotehničke škole Zagreb u pratnji njihovih profesorica Romane Bogut i Andreje Bednjanec, profesora Vatroslava Zuppe Bakše, te ravnatelja, profesora fizike i politehnike Renata Matejaša. Tijekom posjeta, učenici su obišli Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave te FER-ov centar ACROSS. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

 

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Učenike je dočekao prof. dr. sc. Mladen Vučić te ih ukratko upoznao s planom obilaska koji je uključivao istraživačke laboratorije Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, te laboratorije FER-ov centra ACROSS.

 

Laboratorij za inteligentne senzorske sustave pod vodstvom prof. dr. sc. Vedrana Bilasa, predstavili su istraživači mr. sc. Davorin Ambruš i Dinko Oletić, mag. ing. Učenicima su predstavljene aktivnosti Laboratorija iz domene sklopovskog i programskog dizajna naprednih elektroničkih senzorskih sustava. Učenicima su prikazani rezultati nekoliko završenih i aktualnih projekata. Pokazan im je laboratorijski postav za razvoj naprednih detektora metala za humanitarno razminiranje s mogućnošću karakterizacije oblika i vrste materijala mete. Također, pokazan je senzorski sustav za mjerenja u naftnim bušotinama, prilagođen za rad u ekstremnim uvjetima. Učenicima je demonstrirana bežična mreža nosivih senzorskih modula za mjerenje atmosferskih koncentracija plinova-onečišćivača i meteoroloških parametara, razvijena u suradnji s nekoliko istraživačkih grupa i primijenjena u interdisciplinarnim terenskim pilot-ispitivanjima u nekoliko gradova. Također, učenici su imali priliku vidjeti mjerni postav za karakterizaciju sklopovlja za prikupljanje energije iz ambijenta, namijenjen napajanju senzorskih sustava na rotacijskim strojevima, razvijen u suradnji s Končar Institutom za elektrotehniku d.d.

 

 

 

 

 

 

 

U okviru posjeta Laboratoriju za napredne metode obrade signala prof. dr. sc. Damir Seršić i Igor Brkić, mag. ing. prezentirali su tri projekta: samobalansirajuću invalidsku stolicu i monocikl te inovativni električni bicikl koji umjesto lanca koristi programsku vezu. Učenici su upoznati s komponentama svih sustava - od baterija, senzora, sustava za upravljanje elektromotorima do ugradbenih računala i algoritama koji se na njima izvode. Imali su priliku vidjeti sva tri vozila u funkciji.

 

 

 

Istraživanja u području razvoja algoritama za digitalnu obradu signala učenicima je predstavio prof. dr. sc. Mladen Vučić. Učenici su upoznati s implementacijom algoritama na programabilnim logičkim sklopovima te integracijom složenih digitalnih sustava na čipu. Dr. sc. Goran Molnar predstavio je suradnju akademske zajednice i hrvatske industrije. Posebno je predstavio suradnju s tvrtkama koje se bave dizajnom i integracijom sustava u području digitalne obrade signala.

 

 

Po dolasku u ACROSS laboratorij učenicima je predstavljena najnovija istraživačka oprema iz područja robotike. Učenici su vidjeli nekoliko letećih robota, zemaljske robote na kotačima, robota hodača te senzore kojima su roboti opremljeni. Demonstrirana je funkcionalnost letećeg robota, robota na kotačima i robotske ruke. Održano je kratko predavanje o lokalizaciji i navigaciji različitih tipova robota, algoritmima za planiranje trajektorija te potencijalnim primjenama robota u svakodnevnom životu. Program za učenike u centru ACROSS pripremio je Igor Cvišić, dipl. ing.

 

 

 

Na Zavodu za elektroniku mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave učenike su dočekali izv. prof. dr. sc. Vlado Sruk, izv. prof. dr. sc. Domagoj Jakobović i Nikolina Frid, mag. ing. Oni su učenike upoznali s istraživanjima iz područja računarstva, a posebno s projektima iz računalne grafike i animacije, 3D modeliranja prostora uporabom Unreal grafičkog pogona i 3D dubinske kamere Kinect, te primjenom genetskog programiranja i algoritama zasnovanih na evolucijskom računanju. Na kraju su studenti posjetili laboratorij za projektiranje i ispitivanje integriranih sklopova i sustava obzirom na elektromagnetsku kompatibilnost i elektromagnetski imunitet.

 

 

 

 

Događaj je fotografirala dr. sc. Ana Sović Kržić.

 

Autor: Ana Sović
Popis obavijesti