ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Završen projekt „Didacta advance –...

U okviru Inovacijskih vaučera za MSP-ove Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji FER-a i Didacta advanced.o.o. iz Čakovca proveden je projekt „Didacta advance – stručnim i tehničkim znanjima do inovativnih rješenje“ usmjeren na transfer stručnih i tehničkih znanja potrebnih za izradu i testiranje mobilnih sklopova (robota) u svrhu razvoja nastavnih (didaktičkih) sredstava za obrazovne institucije. Razvijani su i testirani mobilni roboti koristeći sučelje Fischertechnik – Arduino te su povezani s kurikulumom srednjih škola, predmetima koji sadrže nastavne jedinice iz mobilne robotike: robotike, mehatronike ili automatike. Izrađen je model mobilnog robota za simuliranje procesa u proizvodnji s robotskom rukom koji opslužuje mjesto rada sa sirovinama, mobilni robot za kontrolu radnog procesa, mobilni robot za logistiku s mogućnošću kretanja bez vozača u određenom prostoru te mobilni robot za skladištenje s mogućnošću podizanja tereta na visinu poput viličara.

 

Sa strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u izradi modela su sudjelovali doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, doktorske studentice Ivana Storjak, mag. ing. i Liljanja Pushkar, mag. ing. te studenti Katarina Ivanković i Vice Ćuška uz pomoć Želimira Bistrovića iz Didacta Advance d.o.o. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Autor: Ana Sović
Popis obavijesti