ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Radionice za učenike nižih razreda u...

U petak, 16. prosinca posjetili smo Osnovnu školu Trnjanska u Zagrebu, gdje smo održali dvije 45-minutne radionice za 24 učenika 4a i 4b razreda.

U prvih 45 minuta učenici su se upoznali s pojmom i osnovnim svojstvima fraktala te uz pomoć bojica ili flomastera kreirali vlatiti trokut Sierpińskog, a kombiniranjem trokuta svih učenika na podu je sastavljen veliki razredni torkut. 
U drugom dijelu učenici su uz pomoć LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i nastavnika ugradili u papirnatu čestitku koju su sami obojili. Čestitke će prodavati na školskom sjamu, prihodi kojeg idu u dobrotvorne svrhe i za opremanje razreda.

Radionice su organizirane u sklopu programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, s ciljem upoznavanja učenka sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo. Radionice su vodili Ana Gršković, Ema Smolić Ročak i Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti