ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem...

Nakon što je zbog epidemije koronavirusa prvo odgođen, a na kraju i otkazan Festival znanosti 2020. godine, počele su pripreme za ovogodišnji Festival znanosti, koji bi se, ako prilike to dopuste, održao od 10. do 15. svibnja 2021. godine.

Glavna tema festivala je Kultura znanosti, ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti. Primjerice, 2019. godine FER se predstavio sa sedam raznovrsnih predavanja i radionica, a tu je i niz prigodnih obljetnica koje mogu poslužiti kao inspiracija: UN-ov Dan kreativnosti i inovacija (21. travnja), Dan planeta Zemlje (22. travnja), kao i 60 godina leta prvog čovjeka u Svemir, 10 godina od lansiranja rovera Curiosity, 10 godina od potresa i tsunamija koji je izazvao katastrofu u Nuklearnoj elektrani Fukushima, 30 godina od otkrića ugljičnih nanocijevi, itd.

Pozivamo sve djelatnike i studente Fakulteta da se uključe u aktivnosti Festivala svojim popularno-znanstvenim predavanjem, prezentacijom, radionicom ili izložbom. Već tradicionalno, FER-ov dan na Festivalu znanosti je petak (ove godine to je 14. svibnja), no datum i vrijeme predavanja/radionice su podložni dogovoru. Aktivnosti se prijavljuju e-mailom na adresu suza@fer.hr, a krajnji rok za prijave je ponedjeljak, 22. ožujka 2021. godine.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti