ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Studenti FER-a organizirali radionicu...

Krajem veljače vrijedni članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata (ZKLS) uspješno su održali pilot projekt nazvan imašPetlju();. Kako sami članovi ZKLS-a, studenti završne godine FER-a, ni sami nisu napisali niti jednu liniju koda do početka svojeg visokoškolskog obrazovanja, uvidjeli su manjak praktične nastave u srednjoškolskom obrazovanju. Imajući na umu taj nedostatak odlučili su stečeno znanje prenijeti na iduće generacije livanjskih maturanata. Nakon višemjesečne pripreme interaktivne radionice, ona je održana od 20. do 25. veljače 2023. u prostorijama Ekonomske škole Livno.

Organizatori ovog projekta su studenti FER-a Andrea Krišto, Iva Ištuk, Zdravko Pandžić, Ivan Čelar, Filip Jurić, i Mirko Mihaljević, koji su ujedno bili i predavači tijekom radionice. Na pripremi projekta su radili i studentica Arhitektonskog fakulteta Petra Semren, i student Pravnog fakulteta Josip Skočibušić.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija, a na poveznicama pročitajte objavljene članke o tom događaju: Večernji.ba i Federalna.ba.

imašPetlju(); je interaktivna radionica kojoj je cilj na što jednostavniji način predstaviti kompleksnu materiju programiranja. Tijekom petodnevnih predavanja studenti FER-a su kroz mnogobrojne zadatke i primjere objašnjavali osnove programiranja. U prva tri dana učenicima su predstavljene varijable, petlje, kao i grupiranje funkcija kako bi iste te funkcije izvršile određenu zadaću. Posljednja dva dana učenici su bili upoznati s načinom funkcioniranja mikrokontrolera, te su dobili osnovni uvod u elektrotehniku.

Na kraju interaktivnih predavanja, učenicima je pripremljeno natjecanje kako bi mogli pokazati usvojeno znanje, a za one najbolje bile su osigurane vrijedne nagrade. Naime, ZKLS je za prva tri mjesta osigurao laptop, bežične slušalice i pametni sat.

Organizatori ovim putem pohvaljuju učenike na njihovoj angažiranosti i upornosti, te su oduševljenim iskazanim znanjem svih sudionika ovog projekta.

I sami učenici su pohvalili ovaj projekt, kao i same predavače:

"Sve je savršeno, svi su bili predivni."
"Radionica je bila prezanimljiva, i šteta što nije trajala još jedan tjedan!"
"Studenti su s lakoćom objašnjavali i odlično su prenijeli znanje koje imaju. Ova radionica je potvrdila da je programiranje za mene."

Ovaj hvalevrijedan projekt prepoznao je i Mate Rimac, koji je ujedno i glavni sponzor. Bez nesebične podrške Mate Rimca, ovaj projekt ne bi uspio. Studenti su usko surađivali i s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), kao i s Gradom Livnom i Ministarstvom obrazovanja, prosvjete, sporta i kulture Hercegbosanske županije.
 

 

 

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti