ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


U okviru programa RADDAR, gdje se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu 11. veljače 2023. godine na FER-u je organizirana radionica o algoritamskom razmišljanju i kriptografiji. Učenici su rješavali problemske zadatke s informatičkog natjecanja DABAR, upoznali se s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje.

U sklopu radionice organiziran je posjet Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave i Grupi za vizualno raspoznavanje, gdje su im prof. dr. sc. Siniša Šegvić i Jelena Bratulić prikazali postupke prepoznavanja objekata u video-snimkama u stvarnom vremenu te njihovu primjenu u industriji autonomnih vozila. Na radionici je sudjelovalo 55 učenika.

U organizaciji radionice sudjelovali su profesori informatike Zlatka Markučič i Ernest Wendling iz XV. gimnazije Zagreb, studenti-mentori Ana Vinković, Ana Marić, Ema Nekić, Karlo Grgičin i Siniša Horvatić (FER), Matko Šimić (PMF) te učenice XV. gimnazije Anamarija Mihaljević i Klara Huzak. Posjet i boravak na FER-u organizirao je izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc.

 

Autor: Dejan Škvorc
Popis obavijesti