ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


RURURURURUR

 

ZKM ju u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Boom! teatrom održao predstavu za mlade RURURUR, nastalu prema kultnoj drami R.U.R. Karela Čapeka, u kojoj je prije 101 godinu prvi put upotrijebljena riječ "robot". Predstavu je režirala Marina Pejnović, dok tekst predstave i dramaturgiju potpisuje Marin Lisjak. Premijere su održane 20. i 21. ožujka 2022, a reprizne izvedbe 22, 23, 24. i 25. ožujka 2022.

Iz pozivnice: “RURURUR nastaje kao vizionarski projekt prepun entuzijazma i ljubavi prema robotici i kazalištu, naizgled nespojivom, a inicirale su ga doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza i Ana Gašparović, koordinatorica virtualnog muzeja robotike, koje su prepoznale potencijale predstave za mlade koja govori njihovim jezicima i o temama važnima za njihovu budućnost. Na binarnu 101. obljetnicu Čapekove antologijske drame – R.U.R: Rossum's Universal Robots – postavili smo si pitanje što nam danas može predstavljati njegov robot i gdje nas optimistično povjerenje u tehnologiju i budućnost zapravo vodi. Koristeći se motivima njegove drame, stvorili smo imerzivni univerzum koji predviđa sljedeći korak u ekološkoj krizi, tom jedva poznatom jeziku propasti, svijet koji se uglavnom bavi ljudskim natucanjem odgovora na pitanje koje očito ne razumijemo do kraja – pitanjem naše odgovornosti za tu krizu. Robot nam je zasad alibi, dio rješenja. No što kada postane dio problema? Jesmo li spremni misliti svijet bez čovjeka? Ili, još gore, možemo li prihvatiti činjenicu da se između jedinica i nula te proždrljive prirode nalazi brisani prostor koji čovjeka svodi na digresiju u dugom brbljanju povijesti?”

Integralni dio svake izvedbe je bila i dramska radionica pod stručnim vodstvom pedagoga ZKM Učilišta koji su gledatelje vodili prema argumentiranoj raspravi o utjecaju suvremenih tehnologija i umjetne inteligencije na njihovu sadašnjost, mogućnostima primjene u svrhu stvaranja bolje budućnosti te rizicima od zloupotrebe koji mogu imati globalne posljedice. Pitanja za ovu radionicu su pripremljena u okviru projekta Transformacija robota u edukacijsko sredstvo, kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost. Dodatno, prije druge premijere je održana i robotska predstava R.U.R. nastala kao Prediplomski projekt grupe studenata u akademskoj godini 2021/2022. pod vodstvom Ane Sović Kržić. U ovom ulomku iz R.U.R. su svi glumci bili programirani humanoidni roboti.

Autor: Ana Sović
Popis obavijesti