ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Radionice programiranja i uvoda u...

U srijedu, 10. travnja posjetili smo II. osnovnu školu u Bjelovaru. U sklopu posjeta organizirane su dvije radionice na kojima su se učenici prvih razreda upoznali s osnovnim pojmovima iz područja elektrotehnike i računarstva. U prvom dijelu svake radionice učenici su se upoznali s programiranjem u kvadratnoj mreži (en. graph paper programming) te su napisali niz kraćih programa tj. uputa za pomicanje likova po mreži i rješavanje danog izazova. Nakon toga su učenici uz pomoć LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i učiteljica ugradili u papirnatu čestitku koju su sami obojili. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 54 učenika 1a. i 1b. razreda, te njihove nastavnice Snježana Sertić i Andrea Žarec.

Radionice je, uz pomoć nastavnika iz II. osnovne škole u Bjelovaru, vodio Tomislav Jagušt, a organizirane su u sklopu programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu, s ciljem ranog upoznavanja djece sa znanošću i tehnologijom, njihovog demistificiranja i poticanja interesa sudionika za elektrotehniku i računarstvo.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti