ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Poziv zainteresiranim studentima i...

Pozivamo zainteresirane studente i nastavnike za sudjelovanje u projektu "Kratki spoj", u kojem sudjeluju Fakultet elektrotehnike i računarstva i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a vodi ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Projekt se sastoji od dvotjedne radionice na kojoj će sudjelovati studenti FER-a i ALU, a rezultirat će zajedničkim interdisciplinarnim radom te prigodnim izložbama.

Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a dobit će uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektoru dok će studenti Akademije proširiti vlastito polje istraživanja u svome radu.

Projekt započinje u lipnju ove godine, prvim neformalnim druženjem i upoznavanjem zainteresiranih studenata, a finalni dio će se realizirati od 22. 11. do 11. 12. 2018. godine u prostorima Galerije Šira.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu ili imate dodatna pitanja, javite se na suza@fer.hr.

Više informacija o projektu pročitajte u nastavku obavijesti.

Kratki spoj“ interdisciplinarni je edukativni program kroz kojeg se ostvaruje suradnja između studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Filozofskog fakulteta. Tijekom teorijskih, radioničkih i prezentacijskih aktivnosti, studenti će zajedno proći proces interdisciplinarnog istraživanja, osmišljavanja i izvedbe umjetničkog rada koji spaja znanost i umjetnost, te javne prezentacije u tri hrvatska grada (Zagreb, Rijeka, Split).

Projekt započinje susretima tijekom kojih se spajaju studenti tri fakulteta kroz neformalne obilaske fakulteta, sudjelovanje na radionicama koje drže studenti, upoznavanja s profesorima, fakultetskim programima, interesima kolega. Predavanja o primjerima dobre prakse u području interdisciplinarne umjetnosti uvode studente u edukativni program. Dvotjedna radionica i intenzivan rad studenata na zajedničkom interdisciplinarnom projektu započinje u studenom 2018. i održava se u Galeriji Šira, koja studentima služi kao privremeni atelje/laboratorij unutar kojeg zajednički istražuju, eksperimentiraju i realiziraju svoje ideje.

Proces mentoriraju jedan novomedijski umjetnik, jedan stručnjaka iz područja računarstva i elektrotehnike i jedan kustos. Rezultati će prvotno biti izloženi u Galeriji Šira, a zatim predstavljeni i na nadolazećem festivalu Device_Art 2018 koji će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te Domu mladih, Split u prosincu 2018. godine.

 

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba (osnovan 2002. godine) je nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju transdisciplinarnih festivala i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu. KONTEJNER je u svom radu fokusiran na intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu znanosti, tehnologije i umjetnosti, tjelesnu umjetnost te hibridne i inovativne upotrebe medija, a sadržajno se projekti udruge referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture, tabue i etičke sustave koji ih legitimiziraju.

U proteklih nekoliko godina KONTEJNER sve jače ulazi u sferu edukacije mladih. Od ciklusa radionica LEM I TI! praktične radionice za razgibavanje uma, održanih u suradnji s multimedijskim i novomedijskim umjetnicima u osnovnim školama i XV. gimnaziji, sve do bliske suradnje s profesoricom Jasnom Galjer na kolegiju Kustoske prakse na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2018. godine KONTEJNER ulazi u suradnju s Galerijom Šira, odnosno, Akademijom likovnih umjetnosti, kako bi organizirao dvotjedni Lab kroz koji bi se ostvarila bliska suradnja studenata Akademije i FER-a kroz intenzivnu dvotjednu radionicu koja bi rezultirala zajedničkim interdisciplinarnim radom. Studente će mentorirati jedan novomedijski umjetnik i jedan stručnjak u području računarstva i elektrotehnike, a rezultati radionice bit će izloženi u samoj Galeriji, ali i predstavljeni na nadolazećem festivalu Device_Art 2018 koji će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti u prosincu 2018. godine.

Osim navedenog Laba u prostorima Galerije, suradnja bi obuhvaćala i susrete studenata tijekom godine na samim fakultetima u obliku radionica i neformalnih druženja te predavanje kustoskog kolektiva KONTEJNER o primjerima dobre prakse u području interdisciplinarne umjetničke prakse.

Ciljevi projekta su upoznavanje studenata s mogućnostima međusektorskog rada kroz interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaranju na razmeđi tehnologije i znanosti te ukazivanje na važnost istraživačkog rada u pozadini stvaranja djela. Studenti FER-a dobit će uvid u mogućnost rada u umjetničkom sektoru dok će studenti Akademije proširiti vlastito polje istraživanja u svome radu.

  

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti