ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Posjet učenika Elektrotehničke škole...

U petak, 25. 5. 2018. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 25 učenika Elektrotehničke škole Zagreb u pratnji profesorice Andreje Bednjanec i profesora Vatroslava Zuppa Bakše. Tijekom posjeta, učenici su obišli Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave te Centar za računalni vid. Posjet je održan u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“. Posjetu je organizirao i učenike dočekao prof. dr. sc. Mladen Vučić.

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

U Laboratoriju za biomedicinsku elektroniku koji vodi prof. dr. sc. Ratko Magjarević studente su dočekali Dominik Džaja, mag. ing. i Sara Žulj, mag ing. Oni su upoznali učenike s projektima koji su ostvareni u laboratoriju. Pokazali su sklopovlje za praćenje tjelovježbe - MUHA te sustav za prikupljanje, obradu i prikaz mjerenja glikemija s različitih tipova glukometara.

Istraživanja u području razvoja algoritama za digitalnu obradu signala učenicima je predstavio prof. dr. sc. Mladen Vučić. Učenici su upoznati s implementacijom algoritama na programabilnim logičkim sklopovima te integracijom složenih digitalnih sustava na čipu.

Istraživačke aktivnosti Laboratorija za inteligentne senzorske sustave, pod vodstvom prof. dr. sc. Vedrana Bilasa, predstavili su istraživači mr. sc. Davorin Ambruš i dr. sc. Dinko Oletić. Učenicima je pokazan laboratorijski postav za razvoj naprednih detektora metala za humanitarno razminiranje te senzorski sustav za mjerenja u naftnim bušotinama.

 

U okviru posjeta Laboratoriju za napredne metode obrade signala, koji vodi prof. dr. sc. Damir Seršić, prof. dr. sc. Mladen Vučić i Tin Vlašić, mag. ing. prezentirali su sljedeće projekte: samobalansirajuća invalidska kolica, monocikl, inovativni električni bicikl koji umjesto lanca koristi programsku vezu te kontrolere za istosmjerne motore.

 

U okviru posjeta Grupi za obradu slike doc. dr. sc. Marko Subašić i dr. sc. Nikola Banić prezentirali su tri projekta: označeno brojanje ljudi u većim organiziranim skupinama, analizu slike očne pozadine te analizu rendgenskih slika zuba. Također, učenicima je pokazana moderna oprema za snimanje infracrvenih slika i videa.

 

 

Na Zavodu za elektroniku mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave učenike dočekali su dr. sc. Tvrtko Mandić i dr. sc. Josip Žilak. Oni su prezentirali učenicima faze razvoja integriranih sklopova te sustav za testiranje temperaturnih i mehaničkih senzora implementiranih na čipu.

 

Autor: Ana Sović
Popis obavijesti