ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Posjet učenika iz Švedske i Italije...

U srijedu, 8. svibnja 2019. godine naš fakultet su posjetile dvije grupe srednjoškolaca, i to iz švedskog Finspånga i talijanske Messine.

Učenici iz Švedske FER su posjetili u sklopu svog maturalnog putovanja, koje su odlučili provesti u Zagrebu. Dolaze iz srednje škole Curt Nicolin Gymnasiet AB, a stiglo ih je ukupno 36 (33 učenika i 3 nastavnika). Učenici iz Messine pohađaju srednju školu IIS Verona Trento, a u Zagreb su došli u sklopu Erasmus+ projekta, koji provode s privatnom gimnazijom i strukovnom školom Svijet iz Zagreba. Dvanaestorici učenika i trima nastavnicima pridružilo se u posjetu FER-u i desetak učenika iz Zagreba s njihovim nastavnicima, pa je ukupni broj gostiju na fakultetu iznosio preko 60.

Goste su pozdravili i Ana Holjak i Tomislav Jagušt, koji su im ukratko predstavili fakultet, znanstvenu i nastavnu djelatnost na njemu, kao i mogućnost studija ili studentskih razmjena na našem fakultetu. 

Nakon toga, gosti su posjetili dva fakultetska laboratorija, MUEXlab, gdje ih je dočekao Mirko Sužnjević, te ACROSS, u kojem su posjetitelje ugostili Juraj Peršić i Luka Petrović.

Nakon posjeta učenici i nastavnici iz Švedske su u kraćem razgovoru sa studentima FER-a, Dunjom Vesinger, Anom Lovrić, Dankom Marušićem i Domagojem Pluščecom razmijenili iskustva i saznali mnoge zanimljive i korisne informacije o studiju i studentskom životu na FER-u i u Zgrebu, a okušali su se i u "međudržavnom" FER Pongu.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku vijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti