ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Radionice programiranja i...

U srijedu, 5. lipnja gostovali smo u Daruvaru, i to u Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog i Tehničkoj školi Daruvar,  gdje smo sudjelovali u aktivnostima Daruvarske udruge Impress, koje su obuhvatile preko 150 učenika osnovnih i srednjih škola s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Češkoj osnovnoj školi održane su dvije 90-minutne radionice programiranja s LEGO robotima na kojima je sudjelovalo 40 učenika, dok je u Tehničkoj školi Daruvar organizirano edukativno druženje učenika Tehničke škole i gostiju iz osnovnih škola sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Učenici osnovnih škola tom su se prilikom upoznali s mogućnostima nastavka obrazovanja u Tehničkoj školi te su se okušali u nekoliko različitih društvenih igara koje razvijaju računalno i algoritamsko razmišljanje, a nadahnute su motivima iz starih računalnih igara.

U popodnevnim satima je u Tehničkoj školi Daruvar održano stručno predavanje i okrugli stol na temu „Lokalna zajednica, škola, učenici i roditelji u STEM-u: primjer dobre prakse u BBBŽ, pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, na kojem je sudjelovao veći broj nastavnika.

Događaj je organizirala udruga Impress Daruvar, koja već nekoliko godina uspješno surađuje s FER-om i programom ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu. Radionice programiranja LEGO robota, obrazovne društvene igre te predavanje o važnosti računalnog razmišljanja u obrazovanju i razvoju učenika održao je Tomislav Jagušt.

 

Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti