ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


U petak, 22. prosinca posjetili smo Osnovnu školu Brestje u Sesvetama, Zagreb. U posjetu smo prvo posjetili 1.C razred (20 učenika) kojima smo u trajanju jednog školsko sata predstavili FER, te govorili o aktivnostima na FER-u; što je to fakultet, što se uči na FER-u i što se sve može raditi kada jednom završimo FER, nakon čega su učenici uz našu i pomoć svoje učiteljice, te LE diode i litijske „coin“ baterije napravili svoj prvi strujni krug koji su zatim ugradili u čestitku koju su prije toga obojili. Nakon toga smo posjetili i 8.C razred na satu fizike kojima smo govorili čime se bavimo na FER-u te kako ga upisati. I njima smo pokazali LE diode, spajanje jedne LE diode u strujni krug te spajanje dviju LE dioda paralelno u strujni krug, pokazivali smo im i crtanje takvih strujnih krugova te označavanje istih.

Radionice je vodila Viktorija Šturlić-Tupek, a organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti