ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Amiga HR party 2019

U subotu, 21. prosinca 2019. godine na FER-u je održan Amiga HR Party - okupljanje hrvatskih zaljubljenika u slavna Amiga računala. Ovo je bilo prvo ovakvo druženje od 2014. godine, i usput proslava 30. obljetnice od prvog Amiga Party-ja održanog davne 1989. godine. 

Središnji dio događanja bilo je predavanje o novostima i događanjima na domaćoj i svjetskoj Amiga i demo sceni u posljednjih nekoliko godina, koje je održao Vlado Banda, jedan od najaktivnijih i najpoznatijih domaćih Amiga demo programera.

Posjetitelji događanja su osim toga imali priliku uživo vidjeti i isprobati novu AmigaOne A1222, odigrati na njoj igre Tower57 i Battle Squadron te pogledati demoe i aplikacije koje prezentiraju procesorsku i grafičku snagu novog računala i operacijskog sustava AmigaOS 4.1. Osim toga, izložena je bila i Amiga 3000, Minimig (ope-source FPGA reimplementacija računala Amiga 500) te MISTer (još jedan FPGA uređaj, hardverski emulator klasičnih računala i igraćih konzola).

Održan je i mini turnir u poznatoj nogometnoj simulaciji Kick-Off 2.

Na kraju druženja dogovoreno je (bar načelno :) ) novo i puno veće druženje Amiga, demo i retro IT entuzijasta u 2020. godini, kao i plan da ovakva okupljanja prerastu u redovita godišnja događanja.

Nekoliko fotografija s događanja pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti