ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Prezentacija LARICS-ovih bespilotnih...

U srijedu, 16. veljače 2022. godine u sklopu projekta Rasti uz Znanost, koji vodi GDCK Vrbovec, a FER je jedan od partnera, odrađena je deseta „trening za trenere“ radionica u kojima djelatnici FER-a obučavaju volontere GDCK za samostalno provođenje STEM popularizacijskih aktivnosti u Vrbovcu i okolici.

Tema radionice bile su bespilotne letjelice, poznatije kao dronovi. Radionicu su proveli djelatnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, koji rade na istraživačkim projektima u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS.

U prvom dijelu radionice predstavljeni su postupci korištenja bespilotnih letjelica u inspekciji lopatica vjetroelektrana (projekt AeroWind) i kreiranju 3D modela zgrada (projekt ENCORE). Sudionicima radionice opisani su senzori koji se koriste za upravljanje letom bespilotne letjelice (inercijalni mjerni sustav i GPS) te senzori koji služe za snimanje lopatica i zgrada (LIDAR, IR kamera i RGB kamera).

U drugom dijelu radionice demonstriran je rad senzora montiranih na letjelicu – LIDAR i IR kamera. Sudionici radionice imali su priliku promatrati kreiranje mjernih točaka LIDAR-a (single scan) i njihove pomake nastale kretanjem sudionika u prostoru koji je mapiran LIDAR-om. Detaljno im je opisan postupak stvaranja oblaka točaka (point cloud) iz pojedinačnih mjerenja, što je demonstrirano pomicanjem letjelice po prostoru koji je mapiran. Nakon toga demonstriran je rad IR-kamere. 

FER su ovom prilikom predstavljali Stjepan Bogdan, Robert Milijaš, Lovro Marković i Jurica Goričanec.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...


Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti