ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Noć muzeja na FER-u: Između stvarnog...

U petak, 28. siječnja 2022. godine održat će se 17. Noć muzeja, nezaobilazna kulturna manifestacija koja se paralelno odvija u gotovo stotinu hrvatskih gradova, a svake godine u (ne samo) muzeje diljem Hrvatske privlači više stotina tisuća posjetitelja.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info sedmi puta zaredom sudjeluje u Noći muzeja, a ove je godine izložba retro računala, igraćih konzola i elektroničke opreme posvećena Sir Clive Sinclairu, karizmatičnom izumitelju i poduzetniku, legendi u području računarstva i potrošačke elektronike, koji je preminuo u rujnu prošle godine.

Prozori aule Fakulteta poslužit će kao svojevrsni izlog za muzejske eksponate među kojima će se naći niz Sinclairovih izuma, od legendarnog računala ZX Spectrum, preko kalkulatora, televizora, raznih domaćih i stranih Spectrum klonova do električnog vozila Sinclair C5.

Pored toga, u suradnji s udruženjem ICARUS Hrvatska domaćini smo i izložbe plakata "Priče iz arhiva". Ova izložba posvećena je arhivskim pričama i arhivistima koji su svojim pripovijedanjem oživjeli zapise iz svojih spremišta, a upravo u Noći muzeja bit će objavljena i priča Središnje knjižnice FER-a "Laboratorijski dnevnik Josipa Lončara – ogledalo razvoja elektrotehnike u Hrvatskoj". Pozivamo vas da 28. siječnja, s početkom u 18.30 sati, sudjelujete i u online predavanju "Povijesna baština Sveučilišta u Zagrebu na digitalnim platformama" koje će se održati putem platforme Zoom. Na predavanju će biti predstavljene platforme koje Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice koriste kako bi očuvale povijesnu baštinu, a u ime FER-a izlaganje će održati voditeljica naše Središnje knjižnice Branka Marijanović, mag. bibl.

Izložba će biti postavljena do 4. veljače, pa pozivamo sve zainteresirane da se prošeću do FER-a i razgledaju izložbu!

Pristup svim digitalnim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja mogu se pronaći na službenim stranicama manifestacije - nocmuzeja.hr.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti