ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Na FER-u održano FIRST LEGO League...

U subotu, 18. siječnja 2020. godine na FER-u je održano hrvatsko prvenstvo popularnog robotičkog natjecanja, FIRST LEGO league, koje okuplja više od 320 000 sudionika iz stotinu zemalja.

FIRST® LEGO® League (FLL) je međunarodno, multidisciplinarno istraživačko natjecanje koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Natjecanje promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, kroz igru djeca razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humanitarne svrhe, a kroz osmišljavanje, sastavljanje i programiranje LEGO robota na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti. Svaka ekipa na natjecanju se predstavlja u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Program je namijenjen djeci starosti između 9 i 16 godina.

Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez uz potporu FER-a i FER-ovog programa popularizacije znanosti - ŠUZA.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 16 ekipa, a četiri najbolje (Red Hot Chilli Apples, 3Geared i Gubex ENTERPRISE iz Zagreba te PMFST Inovatic team iz Splita) odlaze na regionalno finale koje će se održati 14. ožujka u Kopru, Slovenija.

Popis svih nagrađenih ekipa i nekoliko fotografija s natjecanja pogledajte u nastavku obavijesti.

Ukupni poredak:
1. mjesto – Red Hot Chilli Apples (Udruga “Neki novi klinci” & OŠ Jabukovac, Zagreb)
2. mjesto – 3Geared (Udruga “Gradionica”, Zagreb)
3. mjesto – Gubex ENTERPRISE (OŠ Matije Gupca, Zagreb)

Nagrada za temeljne vrijednosti – PMFST Inovatic team (Udruga Inovatic, Split)
Nagrada za robotsku igru – Red Hot Chilli Apples (Udruga “Neki novi klinci” & OŠ Jabukovac, Zagreb)
Nagrada za inovativni projekt – Udruga “BIT KIDS 101” (Fažana)
Nagrada za tehnički intervju – 10 VOLTI (Knjižnica Voltino i Elektrotehnička škola, Zagreb)
Posebna nagrada – ROBO POTEZ DANA – Connect-IT (Udruga “Connect-IT”, Slavonski Brod)
Posebna nagrada – NAJ FLL FACE – FFVAL (Udruga “FFVAL”, Luka)

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti