ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti kroz edukacijske seminare za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U 2017. godini organizirali smo preko 30 radionica i znanstveno-popularnih predavanja, a Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je preko 5000 učenika, roditelja i nastavnika u sklopu Dana otvorenih vrata, Noći muzeja, raznih predavanja, radionica i izložbi.

Sljedeći događaji:

13. rujna 2019. NOVsky Novska
27. rujna 2019. Europska noć istraživača
5. - 20. listopada 2019. EU Code Week @ FER
studeni 2019.  Dan otvorenih vrata FER-a
prosinac 2019.  Sat programiranja @ FER

U okviru manifestacije Večer matematike, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorana D152) u četvrtak, 3.12.2015. održat će se dva predavanja:
 

18:00 "Poruke s Mjeseca", dr.sc. Anamari Nakić
19:00 "Fraktalni oblici oko nas", prof.dr.sc. Mervan Pašić

 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Manifestaciju organizira Hrvatsko matematičko društvo.

Pozivamo Vas da nam se pridužite i kroz dva popularna matematička predavanja naučite nešto novo o matematici u svijetu, i oko nas.

 

Više informacija o Večeri matematike i predavačima pogledajte u nastavku obavijesti.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Više informacija potražite na stranicama Hrvatskog matematičkog društva.

Prof. dr.sc. Mervan Pašić je profesor na  Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Predaje fraktale na FER-u ​od 2003​. godine u okviru diplomskog predmeta ​"Uvod u ​matematičku teoriju kaosa za inženjere ​". On je 2008​. godine uveo u znanstvena istraživanja pojam "Fraktalne oscilacije"​ ​sa posebnim prijenama u diferencijalnim jednadžbama, te na ovoj temi surađivao sa svjetskim matematičarima kao što su: James S.W. Wong i Man Kam Kwong (Hong-Kong)​, te Satoshi Tanaka i Yuki Naito (Japan) .

 

Dr. sc. Anamari Nakić je poslijedoktorandica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Obranila je svoju doktorsku disertaciju iz područja kombinatorne matematike 2013. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se znanstvenim istraživanjem u okviru matematičke teorije kodiranja i teorije dizajna. Objavila je više originalnih znanstvenih radova u međunarodnim časopisima te se znanstveno usavršavala u Belgiji.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti