ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti kroz edukacijske seminare za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U 2017. godini organizirali smo preko 30 radionica i znanstveno-popularnih predavanja, a Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je preko 5000 učenika, roditelja i nastavnika u sklopu Dana otvorenih vrata, Noći muzeja, raznih predavanja, radionica i izložbi.

Sljedeći događaji:

13. rujna 2019. NOVsky Novska
27. rujna 2019. Europska noć istraživača
5. - 20. listopada 2019. EU Code Week @ FER
studeni 2019.  Dan otvorenih vrata FER-a
prosinac 2019.  Sat programiranja @ FER

CodeClub @ FER - Božićna radionica

U četvrtak i petak, 20. i 21. prosinca 2018. održane su prigodne Božićne radionice za polaznike Code Cluba na FER-u. 

Tom prilikom polaznici radionica upoznali su se s osnovama elektronike i programiranja kroz Arduino uređaje te su kreirali svoje prve jednostavne Arduino projekte -  trepćuća svjetleća dioda (LED) i generiranje zvuka pomoću piezo buzzer-a. Nakon toga, učenici su uz pomoć svjetleće diode i litijske "coin" baterije sastavili mali strujni krug te ga ugradili u papirnatu čestitku koju su sami obojili.

Radionice je vodio Tomislav Jagušt, a organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Redovite tjedne Code Club radionice nastavljaju se 17. i 18. siječnja, a s obzirom na činjenicu da je upravo objavljena nova verzija programskog jezika Scratch - Scratch 3.0, ne sumnjamo da polazinke očekuje još mnogo zanimljivih i zabavnih radionica.

Više o Code Club pokretu, koji trenutno uključuju preko 10 000 besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu u cijelom svijetu pročitajte na službenim stranicama hrvatskog ogranka Code Cluba, http://codeclubcroatia.org/, a za sva dodatna pitanja oko radionica koje se održavaju na FER-u obratite se porukom elektroničke pošte voditeljima radionica, Ani Šelek i Dariju Ljubiću, na adresu codeclub.fer@gmail.com.

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti