ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu službeni je program  popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Program se izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.
ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti. Organiziramo radionice i predavanja koja približavaju učenicima nova znanstvena otkrića, tehnološka zanimanja i modernu tehnologiju. Širimo mrežu popularizatora znanosti putem edukacijskih seminara za nastavnike i profesore. Organiziramo posjete škola laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


U četvrtak, 30. travnja 2015. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 39 učenika trećeg i četvrtog razreda Elektrotehničke škole Zagreb u pratnji njihovih profesorica Romane Bogut i Andreje Bednjanec te ravnatelja, profesora fizike i politehnike Renata Matejaša. Tijekom posjeta, učenici su obišli Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, laboratorije Centra izvrsnosti za računalni vid, te FER-ov centar ACROSS. Posjet se održao u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, koji FER provodi u suradnji sa studentskom udrugom eSTUDENT i Hrvatskom sekcijom IEEE.

 

Detaljnije o posjetu možete pročitati u nastavku obavijesti.

Učenike je dočekao prof. dr. sc. Mladen Vučić te ih ukratko upoznao s planom obilaska koji je uključivao istraživačke laboratorije Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, laboratorije Centra za računalni vid, te laboratorije FER-ov centra ACROSS. Učenici su podijeljeni u dvije grupe te je započeo obilazak koji su vodili prof. dr. sc. Mladen Vučić i prof. dr. sc. Davor Petrinović.

Laboratorij za inteligentne senzorske sustave učenicima je predstavila dr. sc. Vana Jeličić. Ona je prezentirala aktivnosti Laboratorija u području elektroničkog i programskog projektiranja senzorskih sustava kojima se bave istraživači i studenti diplomskog studija pod vodstvom prof. dr. sc. Vedrana Bilasa. Posebno su navedene primjene senzorskih sustava za detekciju metala kod humanitarnog razminiranja, te praćenje kvalitete zraka u urbanim područjima. Učenici su imali priliku vidjeti od čega se sastoji bežični senzorski modul za mjerenje koncentracije plina razvijen u Laboratoriju u okviru FP7 istraživačkog projekta OpenIoT. Pokazana je i karta kvalitete zraka u jednoj singapurskoj četvrti, razvijena prilikom testiranja sustava u travnju 2015. godine u okviru suradnje Laboratorija sa Singapore-MIT Alliance for Research and Technology grupom iz Singapura.

 

U okviru posjeta Laboratoriju za obradu signala mag. ing. Igor Brkić prezentirana je dva projekta, samobalansirajući monocikl i inovativni električni bicikl koji koristi sustav elektroničke transmisije s ljudskim pogonom. Učenicima su opisane glavne komponente obaju sustava, od baterija, senzora, sustava za upravljanje elektromotorima do ugradbenih računala i algoritama koji se na njima izvode. Zainteresirani učenici su imali priliku voziti se na biciklu.

 

 

Istraživanja u području dizajna digitalnih sustava učenicima je predstavio prof. dr. sc. Mladen Vučić. Pritom ih je upoznao s razvojem algoritama za digitalnu obradu signala te njihovom implementacijom na programabilnim logičkim sklopovima. Učenici su imali priliku vidjeti modernu instrumentaciju koja se koristi u razvoju analognih i digitalnih sustava.

 

 

U okviru posjeta Centru za računalni vid, dr. sc. Tomislav Petković učenicima je ukratko objasnio princip rada bezkontaktnog profilometrijskog 3D skenera te ih upoznao s principom triangulacije i strukturnim svjetlom. Učenicima je demonstriran rad prototipnog skenera sastavljenog od kućnog DLP projektora i kamere koji su spojeni na računalo. Tijekom demonstracije jedan učenik je snimljen i njegova 3D snimka je pokazana na računalu. Doc. dr. sc Marko Subašić upoznao je učenike s raznim primjenama obrade slike i računalnog vida u industriji, medicini i drugim područjima. Učenici su imali priliku isprobati interaktivnu tehnologije detekcije lica u video snimkama u stvarnom vremenu te snimanje termovizijskom kamerom.

 

 

Po dolasku u ACROSS laboratorij učenicima je predstavljena najnovija istraživačka oprema iz područja robotike. Učenici su upoznali mobilne robotske platforme za vanjsku i unutarnju primjenu, robotske manipulatore, senzore kojima su platforme opremljene te zadatke koje robotske platforme mogu izvršavati. Vidjeli su demonstraciju letećih robota, holonomnih platformi te robotskih ruku. Saznali su nešto o osnovama robotske navigacije, lokalizacije i mapiranja te su im prikazane prezentacije trenutnih radova sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo. Program za učenike u centru ACROSS pripremili su dipl. ing. Igor Cvišić i dr. sc. Andrej Kitanov sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo.

 

 

Događaj je fotografirala dr. sc. Ana Sović Kržić.

Autor: Ana Sović
Popis obavijesti